FONDACIJA NASTAVILA NIZ SASTANAKA SA RELEVATNIM FILMSKIM UDRUŽENJIMA I PRODUCENTSKIM KUĆAMA

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju jučer je primio predstavnike Udruženja filmskim radnika Federacije BiH i producentske kuće PRO.BA i razgovarao aktuelnim temama i problemima vezanim uz realizaciju projekata i legislativu i dodjelu sredstava za promociju naslova Tabija na Berlinaleu

Predsjednik Upravog odbora Antonio Beus i član Emir Hadžihafizbegović jučer su u prostorijama Fondacije primili delegaciju Udruženja Filmskih radnika Federacije BiH koju su činili Predsjednica Elma Tataragić, te članovi Tina Šmacelj, Ines Tanović, Armin Hadžić, Melina Alagić i Nedžad Begović.

Tom prilikom je u otvorenom i konstruktinog razgovoru, napravljena  analiza dosadašnje suradnje na realizaciji projekata Udruženja čija je realizacija podržana od strane Fondacije te su izneseni prijedlozi i postavke suradnje na realizaciji ovih i novih projekata Udruženja u narednom periodu.

Također je razgovarano o trenutnoj situaciji po pitanju legislative koja prati rad Fondacije i filmske industrije u BiH te je donesen zaključak o inicijativi koordiniranog nastupa prema Vladi Federacije BiH za povečanje iznosa sredstava kojima Fondacija podržava lokalne i regionalne produkcije.

Nakon toga članovi upravnog odbora Fondacije primili su predstavnike BH producentske kuće SSCA/PRO.BA Amru Bakšić-Čamo i Adisa Đapu. Ova producentska kuća potpisuje novo filmsko ostvarenje mlago BH autora Igora Drljače „Tabija“ koji se našao u zvaničnoj selekciji 71.Berlinale Film Festivala te je razgovaramo o mogućnostima podrške Fondacije u promociji filma na jednom od najznačajnijih filmskim Festivala na svijetu. Gospoda Beus i Hadžihafizbegović ovom prilikom su iznijeli opredjeljenje za nesebičnom podrškom prema ovom značajnom projektu PRO.BA uprkos svim finansijskim problemima sa kojima se Fondacija  susreće u aktulenom periodu pandemije Korona Virusa.

Predstavnici ove uvažene BH producentske kuće su članovima odbora iznijeli i sve probleme sa kojima se susreću u realizaciji ovog i svih ostalih filmskih projekata u ovom, po mnogima najtežem periodu u kojem je radila lokalna i svjetska filmska industrija.