ALETA RAJIČ – ČLANICA STRUČNOG ŽIRIJA NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU ANIMACIJE BILBAO

Aleta Rajič, poznata i višestruko nagrađivana BH autorka animiranog filma, imenovana je članicom stručnog žirija na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animacije Bilbao – ANIMAKOM čije se šesto izdanje i ove godine održava u ovom španskom gradu u periodu od 12. do 19.decembra.

TINA HAJON JE NOVA PROGRAMSKA DIREKTORICA PROJEKTA EUROPEAN SHOOTING STARS

Producentica Tina Hajon, voditeljica programa Avant Premieres Sarajevo Film Festivala, nedavno je preuzela dužnost programske direktorice European Shooting Starsa, projekta evropske mrežne organizacije nacionalnih promotivnih i filmskih agencija i fondova European Film Promotion (EFP). Hajon je prvi filmski profesionalac sa naših prostora na toj poziciji.

U TOKU PRIJAVE ZA 70.IZDANJE MARTOVSKOG FESTIVALA BEOGRAD

Početkom mjeseca je otvoren poziv za sve producente i autore za prijave ostvarenja (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) za 70. Beogradski Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski Festival.

SEEFEST LOS ANGELES PRIMA PRIJAVE ZA 2023.GODINU DO 28.JANUARA

South East European Film Festival ima misiju da edukuje i promoviše kulturnu raznolikost jugoistočne Evrope kroz prezentacije filmova i programa a održava se u Los Angelesu. Regularne prijave za ovogodišnje izdanje koje se održava od 26.aprila do 03.maja otvorene su do 31.decembra, dok se kasne prijave primaju do 22.januara 2023.godine.

U TOKU PRIJAVE ZA SOFIA MEETINGS 2023

U toku su prijave za 20. Sofia Meetings koji će se održati od 23. do 26. marta 2023. godine u okviru 27. Sofijskog međunarodnog filmskog festivala (16. – 26. marta 2023.). Prijave za projekte su otvorene od 01.decembra dok je za program Works in progress krajnji rok za prijavu 23.januar 2023.godine.

MARIJA PIKIĆ ZA ULOGU U FILMU „BALADA“ OSVOJILA NAGRADU ZA NAJBOLJU GLUMICU NA FESTIVALU U LECCEU

Marija Pikić je za ulogu u filmu “Balada” Aide Begić osvojila nagradu za najbolju evropsku glumicu na 23. izdanju filmskog festivala u Lecceu, Italija. Marija Pikić je na “Festival del Cinema Europeo” osvojila nagradu SNGCI Međunarodnog udruženja talijanskih filmskih novinara za najbolju glumicu/glumca.

„BALADA“ AIDE BEGIĆ, BH. KANDIDAT ZA OSCARA, OD DANAS U SVIM BH KINIMA

Novi film Aide Begić „Balada“, kandidat Bosne i Hercegovine u kategoriji za najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oscar® Američke akademije, od danas, 17. novembra, igra u svim kinima širom Bosne i Hercegovine. Produkciju filma „Balada“ podržala je Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

DODJELOM NAGRADA STABLO LJUBAVI ZAVRŠEN 16. MOSTAR FILM FESTIVAL

Sinoć je svečanom dodjelom nagrada Stablo ljubavi završen 16.Mostar film Festival čija je realizacija tradicionalno podržana od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu otišlo je u ruke Fakete Salihbegović – Avdagić, za ulogu u filmu „Švedsko srce moje majke“, dok je nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Stojanu Matavulju za ulogu u filmu „Zbornica“.

PRO.BA SA PROJEKTOM „SUPERMARKET“ DOBILA NAGRADU NA MARKETU CONNECTING COTTBUS

Prije par dana završeno je 24. izdanje koprodukcijskog tržišta Istok-Zapad Connecting Cottbus. Na industrijskom marketu koji se održavao za vrijeme Cottbus Film Festivala od 09. do 11.novembra jednu od nagrada osvojio je i novi projekat BH produkcijske kuće Pro.ba i autora Nermina Hamzagića „Supermarket“.

OTVORENE PRIJAVE ZA 33.ZAGREB ANIMA FEST

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb početkom otvorio je prijave za sve zainteresovane autora iz cijelog svijeta za svoje 33.izdanje, koje će se održati od 5. do 10. juna 2023. u Zagrebu. Prijaviti se mogu svi kratki i dugi animirani filmovi te VR projekti prvi put prikazani nakon 1. januara 2022.

OTVORENE PRIJAVE ZA TRUE STORIES MARKET SFF

Sarajevo Film Festival petu godinu za redom najavljuje realizaciju programa True Stories Market, jedinstvenog događaja koji povezuje filmske stvaraoce sa organizacijama koje istražuju i dokumentuju događaje u bivšoj Jugoslaviji iz nedavnih ratova. Svim autorima i producentima iz regiona danas je upućen poziv za prijave koji je otvoren do 25.novembra.

U SAD NASTAVLJENO SNIMANJE DOKUMENTARNOG FILMA O ŽIVOTU SRĐANA JEVĐEVIĆA „GRANDPA GURU“

Nakon snimanja u Zagrebu, Puli, Rijeci i Sarajevu, protekle sedmice je započelo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma Grandpa Guru scenariste i producenta Sanjina Hasanefendića te scenariste i reditelja Silvija Mirošničenka - u čak pet gradova u Sjedinjenim Američkim Državama: Seattleu, New Yorku, Philadephiji, San Franciscu i Los Angelesu.

ČETIRI NOMINACIJE EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE ZA “TROUGAO TUGE” RUBENA ÖSTLUNDA

Jučer su objavljene nominacije za nagrade Evropske filmske akademije, a čak četiri nominacije osvojio je film “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Östlunda, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

FILM „BALKANIKA“ OTVARA 16. MOSTAR FILM FESTIVAL 11.NOVEMBRA

Film “Balkanika”, redatelja Marina Mamuze, kojeg je radila kazališno-filmska udruga Oktavijan, otvorit će 16. izdanje Mostar film festivala u petak, 11. studenoga, u 20 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Mostar Film Festival i ove godine održava se uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

BH. KANDIDAT ZA OSCARA, „BALADA“ AIDE BEGIĆ, OD 17. NOVEMBRA U KINIMA U BIH

Novi film Aide Begić „Balada“, kandidat Bosne i Hercegovine u kategoriji za najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oscar® Američke akademije, bit će u kinima širom Bosne i Hercegovine od 17. novembra. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazan u Takmičarskom programu igranog filma.

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO OD DANAS JE 37 ČLANICA EFAD

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je na zadnjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja evropskih Direktora filmskih Agencija (EFAD) jednoglasnom odlukom primljena u pridruženo članstvo, što je status za zemlje članice Vijeća Evrope, a koje nisu u EU te je od danas objavom informacije za medije postala 37 nacionalna filmska agencija u ovoj izuzetno važnoj instituciji.

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU POZIVA KORISNIKE DA PREDLOŽE DOBITNIKE PRIZNANJA ZA DOPRINOS BH KINEMATOGRAFIJI ZA 2022.GODINU

Fondacija za kinematografiju Sarajevo i ove će godine realizovati dodjelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoj BH kinematografije te poziva sve korisnike da do 23.novembra daju svoje prijedloge za listu dobitnika.