KUNDURA DOCLAB ISTANBUL 2023 PRIMA PRIJAVE DO 13.FEBRUARA

Kundura DocLab je međunarodna laboratorija za razvoj umjetničkih projekata u žanru dokumentarnog filma koja ima za cilj jačanje kreativnog istraživačkog procesa za kreatore. Prvo izdanje ovog kreativnog programa održaće se u glavnom gradu Turske od 08. do 14.maja ove godine za krajnji rok za prijavu autora je 13.februar.

PROGRAM “SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU” ONLINE U BIH I U KINU MEETING POINT U SARAJEVU OD 10.FEBRUARA

Od 10. do 16. februara bit će održan poseban filmski program pod nazivom “Suočavanje s prošlošću / sadašnjošću”, u organizaciji Sarajevo Film Festivala i u saradnji sa Friderich Ebert Stiftung fondacijom. Program će biti održan u kinu Meeting Point u Sarajevu, a bit će dostupan i online gledateljima u cijeloj BiH i zemljama regije.

NASTAVLJA SE TREND RASTA I RAZVOJA KINO-TRŽIŠTA U BIH: U KINIMA U BIH U 2022. GODINI 1.118.550 GLEDATELJA

I u protekloj godini nastavljen je trend rasta i razvoja kino- tržišta u Bosni i Hercegovini. U 2022. godini, prema podacima za kina u Bosni i Hercegovini koje sakuplja i obrađuje Sarajevo Film Festival, bilježi se rast broja gledatelja, kao i rast prihoda ostvarenog na box officeu.

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO OBJAVILA ODLUKE O NAJBOLJIM PONUĐAČIMA PO TENDERU ZA NABAVKU OPREME ZA DIGITALIZACIJU KINO DVORANA U FEDERACIJI BIH

U petak 27.01. Fondacija za kinematografiju Sarajevo objavila je odluke odabira najboljih ponuđača po međunarodnom tenderu za nabavku opreme za sve lokalne zajednice koje su podržane na prošlogodišnjem konkursu za komplementarne djelatnosti u kategoriji digitalizacije i prikazivanja.

IN MEMORIAM: PROTEKLOG VIKENDA PREMIUO KULTNI BH GLUMAC SAŠA PETROVIĆ

U petak 27.01.u Sarajevu je nakon teške bolesti u 61.godini preminuo kultni BH glumac Saša Petrović, široj javnosti poznat po ulozi u kultnoj predstavi „Audicija“ te ulogama u filmovima „Kuduz“ i „Teško je biti fin“. Proteklog vikenda su se sa njim oprostile brojne kolege iz BH filmske zajednice.

POZIV EUROPA CINEMAS ZA PROGRAM COLABORATE TO INOVATE ZA 2023.GODINU OTVOREN DO 28.FEBRUARA

COLABORATE TO INNOVATE je vodeći program za Europa Cinemas, koji stavlja kolektivnu inovaciju u srce oživljavanja kino dvorana širom Evrope. Ekskluzivno za kino dvorane koje su članovi mreže Europa Cinemas, 3. poziv za prijavu otvoren je 1. januara 2023. i zatvara se u utorak, 28. februara 2023.

VESNI TROGANČIĆ URUČENO PRIZNANJE ZA LIČNI DOPRINOS RAZVOJU BH KINEMATOGRAFIJE ZA 2022.GODINU

Predsjednik Upravog odbora Antonio Beus jučer je u prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo primio i lično uručio priznanje za lični doprinos razvoju BH kinematografije za 2022.godinu Vesni Trogančić, čuvenoj profesionalnoj BH filmskoj i TV šminkerici.

DOT ON THE MAP 2023 OTVORIO POZIV ZA PRIJAVE

Dot.on.the.map, međunarodna platforma za filmske koprodukcije, trening programe i umrežavanje, koja je dio Kiparskih filmskih dana – Cyprus Film Days IFF, otvorila je poziv za prijave na četvrti po redu Dot.on.the.map Industry Days program. Program će se održati od 27. – 29.aprila na Kipru u okviru 21. izdanja međunarodnog filmskog Festivala.

PRIJAVE ZA EAST SILVER DOC MARKET OTVORENE DO 31.JANUARA

Prijavite se do 31. januara na East Silver, jedinstveno tržište dokumentarnog filma koje podržava proizvođače i distributere iz Centralne i Istočne Evrope. Svake godine se na tržište plasira oko 130 filmova. Dvadeseto izdanje East Silver Market održaće se na platformi East Doc u Pragu od 24. do 30. marta 2023.

TRI NOMINACIJE ZA NAGRADU BAFTA ZA “TROUGAO TUGE”

“Trougao tuge” Rubena Östlunda, čiju BH koprodukciju potpisuje Obala Art Centar iz Sarajeva osvojio je tri nominacije za nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA): za originalni scenarij - Ruben Östlund, sporednu glumicu - Dolly de Leon i najbolji casting!

MREŽA FESTIVALA JADRANSKE REGIJE OTVORILA POZIV ZA EDUKACIJU MLADIH FILMSKIH KRITIČARA

Mreža festivala Jadranske regije (Sarajevo Film Festival, Filmski festival Herceg Novi, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma Beograd i Ljubljana International Film Festival), poziva studente filmskih akademija i srodnih fakulteta koji su zainteresovani da uče o pisanju filmske kritike, da se prijave na radionicu koju će organizovati Filmski festival Herceg Novi, od 24. do 28. februara u Herceg Novom.

EUROPA CINEMAS POZIVA PRIKAZIVAČE IZ EVROPE NA AUDIENCE DEVELOPMENT & INNOVATION LAB 2023 U SOFIJI

Nakon tri godine pauze, Europa Cinemas uputio je poziv svim evropskim prikazivačima da uzmu učešće u četvorodnevnom programu “Innovation Lab”, delu programa Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji u Bugarskoj. Program će se održavati od 22. do 25. marta, a prijava je moguća do 23. januara.

PRIJAVE ZA TRANSILVANIA IFF 2023. OTVORENE OD 01.FEBRUARA

Svi zainteresovani autori i producenti dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova mogu prijaviti svoja ostvarenja za 22. izdanje Transilvania International Film Festivala do 01.februara 2023.godine. I ove godine festival se održava na atraktivnim lokacijama u Rumunskoj u gradu Cluj-Napoca od 09. do 18.juna.

OTVOREN JE POZIV ZA PRIJAVE ZA BALKAN PANORAMA FILM FESTIVAL 2023.

Otvoren je poziv za prijave za učešće na BALKAN PANORAMA FİLM FESTİVALU 2023 koji se održava u Izmiru (Turska) a programom je fokusiram na filmsko stvaralaštvo Balkana. Deveti po redu Balkan Panorama Film Festival biće održan u maju ove godine a online aplikacije za takmičarski i ostale programe festivala su otvorene do 24. februara 2023..

TORINO FEATURE LAB ZA IZDANJE 2023.GODINE PRIMA PRIJAVE DO 16.JANUARA

Torino Feature Lab je intenzivni program namijenjen kreativnim timovima scenarista, redatelja i producenata koji rade na prvom ili drugom (redateljevom) projektu igranog, kreativnog dokumentarnog ili animiranog filma u naprednoj fazi razvoja. Prijave za izdanje programa za 2023.godinu primaju se do 16.januara.

PRIJAVE ZA 10. IZDANJE BAŠTA FESTA OTVORENE DO 15.FEBRUARA

Svi zainteresovani autori kratkometražnih filmova iz BiH i regiona mogu se prijaviti za učešće na 10. izdanju međunarodnog festivala kratkog filma Bašta Fest koji se i ove godine održava u Bajnoj Bašti u Srbiji od 29.juna do 02.jula. Prijave za redovni rok su otvorene do 15.januara a kasni rok se zatvara 15.februara.

CNC U SARADNJI SA SFF OTVORIO NOVI POZIV: „U EVROPU: KOPRODUKCIJSKI TRENING ZA PISCE“

CNC (Centre national du cinéma et de l'image animée, Francuska) u saradnji sa Series Mania, Conecta Fiction Entertainment (Španija) i CineLink Industry Days – Sarajevo Film Festivala uz podršku Creative Europe MEDIA pokrenuo je novu koprodukcijsku obuku program za pisce. Poziv je otvoren do 27.januara 2023.godine.