PRIJAVE ZA MIA CO PRODUCTION MARKET PRIMAJU SE DO 04.JULA

Za svoje 7. izdanje, koje se održava ponovo u Rimu od 11. do 15. oktobra 2022., MIA Co Production Market prima prijave do 04.jula. Market filmske koprodukcije otvoren je za prijavu projekata dugometražnih filmova, sa priloženim režiserom, dostupnim scenarijem i namijenjenim za bioskopsku distribuciju i digitalni streaming.

ORGANIZATORI TIFF-A NAJAVLJUJU PRVO IZDANJE SUNSCREEN, NOVOG FILMSKOG FESTIVALA U KONSTANCI

Tim koji stoji iza Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji (TIFF) pokreće novi festival, SUNSCREEN Film & Arts Festival, čije će prvo izdanje biti održano u Konstanci u Rumuniji od 8. do 11. septembra 2022. Poziv za prijave filmova svi zainteresovani autori mogu očekivati uskoro.

OTVOREN KONKURS ZA PRIJAVE FILMOVA ZA 13. MIKROFAF

: Trinaesti međunarodni festival kratkog filma MikroFAF otvorio je konkurs za prijave. Festival kroz takmičarske i posebne programe promoviše umetničke slobode, fokusirajući se na nezavisni i gerilski film, inovativnost, lo-fi, eksperimentalne forme i stvaralačko samoorganizovanje. 13. MikroFAF organizuje Satibara iz Beograda a prijave se primaju do 25.avgusta.

USPJEŠNO ZAVRŠENO PRVO IZDANJE PROGRAMA REACTING AS A STAR

ReActing as a Star – novi međunarodni program posvećen promociji umrežavanja filmskih i audiovizualnih glumaca u regiji i povećanju njihove prisutnosti u europskoj filmskoj industriji, održan je u Kranju, u okviru drugog izdanja Filmskog festivala Krafft Actors, od 16. do 19. juna učestvovali su i glumci iz Bosne i Hercegovine.

DANAS POČINJE DRUGO IZDANJE PONTA LOPUD FESTIVALA

Od danas do 27. juna otok Lopud postat će kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u umjetnosti. Osim talentiranih regionalnih filmskih djelatnika nove generacije, koji će dobiti priliku upoznati se s profesionalnim i osobnim iskustvima umjetnika koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije.

DANAS I SUTRA ODRŽAVA SE INTERNETSKA KONFERENCIJA O INOVACIJAMA ZA KINEMATOGRAFE I DISTRIBUTERE

Tri njemačka kinematografska udruženja AG Kino - Gilde, Bundesverband kommunale Filmarbeit i HDF Kino organizovali su “Cinema Vision 2030: konferenciju o inovacijama za kinematografiju”, koja će se održati online danas i sutra u on line formi te svi zainteresovani ljudi iz industrije regiona mogu i danas uzeti učešće u istoj.

EUROPEAN SHORT PITCH OTVORIO POZIV ZA PRIJAVE

European Short Pitch je otvoren za pojedinačne autore ili kreativne timove koji razvijaju međunarodne projekte kratkog filma. Stoga je otvoren za pisce, režisere i producente. Scenaristi-reditelji koji sami razvijaju projekat su dobrodošli da učestvuju u programu. Poziv za prijave za 2022.godinu otvoren je do 22.jula.

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO OBJAVILA SVE KONKURSE ZA PODRŠKU ZA 2022.GODINU

Fondacija za kinematografiju Sarajevo objavila je konkurse za podršku proizvodnji filmskih projekata svih kategorija, komplementarne djelatnosti i odabir članova žirija za vrjednovanje svih projekata za 2022. godinu kao i sve prateće pravilnike i poslovnike i obrasce.

HRVATSKA FILMSKA INDUSTRIJA ĆE 2022. DOBITI POLA MILIONA EURA OD STREAMING PLATFORMI

Protekle sedmice je na B2B konferenciji NEM održanoj u Dubrovniku predstavljen novi Zakon o hrvatskim elektronskim medijima putem kojeg će hrvatski audiovizualni sektor kroz HAVC dobiti preko 665.500 EUR od međunarodnih streaming platformi, a koji je stupio na snagu u oktobru 2021. godine.

OTVOREN POZIV ZA ISTOČNO EVROPSKI MARKET CONNECTING COTTBUS

24. izdanje koprodukcijskog tržišta Istok-Zapad Connecting Cottbus prije nekoliko dana otvorilo je poziv za prijavu projekata. Ponovo se održava na licu mjesta u Cottbusu, uz zadržavanje dijelova programa putem on line, coco ostaje platforma za jedinstvene filmske stvaraoce šire istočne Evrope.

CINELINK INDUSTRY DAYS OBJAVIO PROJEKTE ODABRANE ZA COPRODUCTION MARKET I DRAME I NAJAVLJUJE NAGRADU ŽENSKI GLASOVI

Sarajevo Film Festival prije nekoliko dana objavio je novu razvojnu nagradu - nagradu CineLink za ženske glasove (10.000 € u gotovini) koju dodjeljuje Slovenski filmski centar. CineLink će predstaviti devet dugometražnih igranih i sedam projekata dramskih serija u fazi razvoja iz jugoistočne Evrope.

VLADA FEDERACIJE BIH ODOBRILA BUDŽET FONDACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO U IZNOSU OD 3.460.000 KM

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije je usvojila četiri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za fondacije iz nadležnosti Federalnog ministarstva kulture sporta, u ukupnom iznosu od 5.168.000 KM od čega je transfer za Fondaciju za kinematografiju Sarajevo u iznosu od 3.460.000 KM.

FILM “QUO VADIS, AIDA?” DOBIO NAGRADU LUX KOJU DODJELJUJE EVROPSKA PUBLIKA

Najgrađivaniji i najvećih BH film u posljednjih deset godina, "Quo Vadis, Aida?" bh. rediteljice Jasmile Žbanić našao se među tri nominovana filma za Evropsku filmsku nagradu publike LUX, te je BH kinematografiji donio još jednu prvu nagradu.

OTVORENE PRIJAVE ZA CINELINK WORK IN PROGRESS

Prije nekoliko dana Sarajevo Film Festival otvorio je prijave za program Work in progrss industrijske sekcije Cinelink Rok za podnošenje prijava svih zainteresovanih autora iz BiH, reigiona i svijeta je 06.juli 2022.

FARUK LONČAREVIĆ SA NASLOVOM „TAKO DA NE OSTANE ŽIVA“ OSVOJIO NAGRADU ZA NAJBOLJI FILM FESTIVALA U IZMIRU

TAKO DA NE OSTANE ŽIVA Faruka Lončarevića dobio Nagradu za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji Balkan Panorama Film Festivala, koji je održan od 21. do 27. maja u Izmiru.

„NEBESA“ NAGRAĐENA ZA NAJBOLJU REŽIJU NA FILMSKOM FESTIVALU “BALKANSKA PANORAMA” U IZMIRU

Kultni srpski reditelj Srđan Dragojević prije nekoliko dana je, za svoj novi igrani film „Nebesa“ koji je rađen u BH koprodukciji a čiju je realizaciju podržala i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, osvojio nagradu za najbolju režiju na prestižnom Festivalu u Izmiru koji je posvećen produkciji balkanskih zemalja.

SLOVENAČKA KINOTEKA I FILMSKI CENTAR SARAJEVO SA ARHIVIMA HRVATSKE I AUSTRIJE RESTAURIRAJU „SLIKE IZ ŽIVOTA UDARNIKA“

Klasik Bate Čengića „Slike iz života udarnika“ iz 1972. godine dobio je grant od 50.000 eura za restauraciju od Association des Cinematheques European Ennes (ACE). Grant ide slovenačkoj Kinoteci koja će u saradnji Filmskim Centrom Sarajevo i arhivima iz Hrvatske i Austrije raditi remasterizaciju i digitalizaciju filma.