DODJELOM NAGRADA STABLO LJUBAVI ZAVRŠEN 17.MOSTAR FILM FESTIVAL

Sinoć je svečanom dodjelom nagrada završeno održavanje 17.Mostar Film Festivala koji je i ove godine podržan od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Mostar Film Festival je posvećen filmskoj glumi a nagrade Stablo ljubavi su većinom BH glumci, između ostalih Izudin Bajrović, Adnan Hasković i Irma Alimanović.

POZIV ZA DOCU ROUGH CUT BOUTIQUE 2024. OTVOREN DO 20.JANUARA

U organizaciji Sarajevo Film Festivala i Balkanskog dokumentarnog centra, Docu Rough Cut Boutique je platforma posvećena dokumentarnim projektima u naprednoj fazi procesa montaže. Program je organizovan u tri radna modula: Sofija (april 2024.), Kluž (jun 2024.) i Sarajevo (avgust 2024.). Prijave svih zaintersovanih autora otvorene su do 20.januara.

PROJEKCIJOM FILMA “BOSANSKI LONAC” U MOSTARU OTVOREN 17.MOFF

: Projekcijom filma "Bosanski lonac", redatelja Pave Marinkovića u Mostaru je u ponedjeljak navečer u velikog dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače otvoren 17. Mostar film festival – festival filmske glume. Inače, festival se i ove godine održava uz podršku Fondacije za kinematografiju.

NOĆ KINA 27. DECEMBRA U SARAJEVU SA BESPLATNIM ULAZOM ZA SVE

Sarajevo grad filma UNESCO-a i ove godine organizuje Noć kina, tradicionalnu manifestaciju koja će treći put zaredom besplatno otvoriti vrata kina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Noć kina bit će održana u srijedu, 27. decembra, a besplatan ulaz u kina građanima i turistima Sarajeva omogućili su Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo u saradnji s partnerima.

NOVI BH FILM „EFEKAT LEPTIRA“ PREMIJERNO PRIKAZAN U KINU NOVI GRAD SARAJEVO

U prepunom Kinu Općine Novi Grad Sarajevo 13.12. je premijerno prikazan film „Efekat leptira“ bh. autora i redatelja Almira Buljugića i producentske kuće „Naš film“. Glumačka postava kao i brojna ekipa koja je učestvovala u realizaciji filma „Efekat leptira“ poklonila se publici nakon završene projekcije, a prisutni su ih nagradili zasluženim ovacijama.

CHRIS MARCICH IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA UPRAVNOG ODBORA EFAD-A

Jučer 12. decembra, na sjednici Upravog odbora održanoj u Briselu, članovi odbora udruženja direktora Evropske filmske agencije izabrali su Chrisa Marcicha, direktora Hrvatskog Audiovizualnog Centra, za predsjednika EFAD-a s mandatom od 3 godine. Fondacija za kinematografiju Sarajevo je članica EFAD od novembra 2022.godine.

PRESS KONFERENCIJOM U SARAJEVU NAJAVLJENA KINO DISTRIBUCIJA NOVOG BH FILMA „EFEKAT LEPTIRA“

Jučer je u svečanoj dvorani u sklopu kina Novi Grad u Sarajevu najavljena BH kino distribucija novog Bh filma „Efekat Leptira“. Na press konferenciji koja je predhodila večerašnjoj svečanoj Svjetskoj premijeri novog filma reditelja Admira Buljugića čija je produkcija podržana od strane Fondacije za kinematografiju učešće su pored autora uzeli i glavni glumac Mirvad Kurić te producent Hamza Ražnjatović.

“GOING EUROPEAN: KOPRODUKCIJSKA RADIONICA ZA PISCE” 2024. OTVORILA POZIV ZA PRIJAVU

CNC (Centre national du cinéma et de l'image animée, Francuska) u saradnji sa Series Mania (Francuska), Conecta Fiction Entertainment (Španija) i CineLink Industry Days – Sarajevo Film Festival (Bosna i Hercegovina) uz podršku Creative Europe MEDIA je pokrenuo program obuke koprodukcija za scenariste koji uključuje i scenariste iz regiona Balkana. Poziv za prijave otvoren je do 05.januara 2024.godine.

ANATOMY OF A FALL POBJEDNIK NAGRADA EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE ZA 2023.GODINU

: Proteklog vikenda u Berlinu je održana svečanost 36.izdanja dodjele nagrada Evropske Filmske Akademije. Apsolutni pobjednik je francuska drama „Anatomy of a Fall“ rediteljice Justine Triet koja je pored nagrade za najbolji film osvojila priznanja za najbolju režiju, najbolju žensku ulogu, scenario i montažu kao i nagradu evropskih Univerziteta.

DOK.INKUBATOR OTVORIO POZIV ZA DOKUMENTARNE FILMOVE U ROUGH CUT FAZI

Dok.inkubator jučer je otvorio poziv za dugometražne dokumentarne filmove u gruboj fazi za učešće na radionici 2024. Svi zainteresovani autori mogu poslati svoj film za rad sa montažerima svjetske klase, dobiti lične povratne informacije o svom grubom rezu od ključnih donositelja odluka i razviti svoju jedinstvenu marketinšku i distribucijsku strategiju. Rok za prijave je 25. januar 2024. godine.

FILMSKI CENTAR CRNE GORE PODRŽAO MANJINSKU KOPRODUKCIJU NOVOG FILMA DINE MUSTAFIĆA „PAVILJON“

Filmski Centar Crne Gore jučer je objavio rezultate konkursa za podršku filmskoj produkciji u svim kategorijama za 2023.godinu. Jedan od naslova čiju je manjisku produkciju podržao ovogodišnji stučni žiri je i novi filmski projekat BH autora Dine Mustafića „Paviljon“ koji je nedavno krenuo sa produkcijom u Zenici. Produkcija ovog filma podržana je i od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

„DANI LJUDSKIH PRAVA“ UZ BESPLATNE FILMOVE U KINU MEETING POINT OD 12. DO 14.DECEMBRA

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u kinu Meeting Point u Sarajevu od 12. do 14. decembra bit će održan program „Dani ljudskih prava“, uz besplatan ulaz. Program se održava u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala.

ASJA ZARA LAGUMDŽIJA OSVOJILA NAGRADU ZA NAJBOLJU GLUMICU NA FILMSKOM FESTIVALU U MARAKEŠU

Asja Zara Lagumdžija proglašena je najboljom glumicom na Filmskom festivalu u Marakešu za svoju ulogu u filmu "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak. Žiri kojim je ove godine predsjedavala Jessica Chastain odlučio je da mladu bh. glumicu proglasi najboljom na ovogodišnjem izdanju festivala.

CIKLUS WESTERN KLASIKA U KINOTECI BIH NAREDNE SEDMICE

Kinoteka BiH u okviru programa filmskih žanrova na svom repertoaru naredne sedmice predstavlja ciklus Western klasika. Istinski filmski sladokusci mogu uživati u najboljim filmskih ostvarenjima zlatnog doba Hollywoda od 04. do 08.decembra. Projekcije će se održavati svakim danom od 19:00 sati a cijena ulaznice je 5 KM.

POZIV ZA PRIJAVE NA TORINO FEATURE LAB 2024 OTVOREN DO 11.DECEMBRA

TorinoFilmLab je program istoimenog Festivala koji je namjenjen autorima iz cijelog svijeta na svojim prvim i drugim igranim igranim filmovima. Poziv za izdanje radionice FeatureLab za 2024.godinu koja će se odvijati uz podršku Hrvatskog Audiovizuelnog Centra i MEDIA programa tokom slijedeće godine otvoren je za sve zainteresovane autore i producente do 11.decembra.

DELEGACIJA INTERNACIONALNOG FILMSKOG FESTIVALA U ŠANGAJU POSJETILA KINOTEKU BIH

Kinoteka BiH u Sarajevu ugostila je 6 članica tima Internacionalnog filmskog festivala u Šangaju. Prezentovani su im projekti Kinoteke BiH i razgovaralo se o mogućim zajedničkim filmskim ciklusima. Inače, festival u Šangaju jedan je od najvećih u Kini i predstavlja najveće i najbolje naslove jedne od najboljih svjetskih kinematografija.

OTVOREN POZIV ZA MLADE KRITIČARE U OKVIRU PROGRAMA MREŽE FESTIVALA JADRANSKE REGIJE ZA 2024.GODINU

Mreža festivala Jadranske regije (Sarajevo Film Festival, Filmski Festival Herceg Novi, Zagreb Film Festival, Festival Autorskog Filma Beograd i Ljubljana International Film Festival), poziva studente filmskih akademija i srodnih fakulteta, koji su zainteresovani da uče o pisanju filmske kritike, da se prijave na radionicu koju će organizovati Filmski Festival Herceg Novi, od 24. do 28. februara 2024. godine.