KREATIVNA EVROPA: EVROPSKA KOMISIJA USVOJILA PRORAČUN ZA 2022. UVEĆAN ZA GOTOVO 100 MILIONA EURA

Program Kreativna Europa će s proračunom od 385,6 milijuna eura podržati kulturne i kreativne programe u 2022. godini. Usvojeni proračun time je uvećan za približno 100 milijuna eura naspram prethodne, 2021. godine.

PROGRAM DOK.INBUBATOR PRIMA PRIJAVE DO 26.JANUARA

Dok.inkubator je program koji montažere, režisere i producente prima na šestomjesečnu radionicu, fokusiranu na profesionalni razvoj filmskih stvaratelja i pružajući pristup vrhunskim tutorima s međunarodnim iskustvom. Program se za 2022.godinu realizuje u tri sesije kroz koje ekipe prolaze cijeli proces finalne realizacije filma.

DOCU ROUGH CUT BOUTIQUE 2022 OTVOREN ZA PRIJAVE DO 07.FEBRUARA

U organizaciji Sarajevo Film Festivala i Balkanskog dokumentarnog centra, Docu Rough Cut Boutique je platforma posvećena dokumentarnim projektima u naprednoj fazi procesa montaže a prijave za ovogodišnje izdanje programa koji će se održavati u Budimpešti, Sofiji i Sarajevu su otvorene do 07.februara.

SEEFEST LOS ANGELES PRIMA PRIJAVE ZA 2022.GODINU DO 28.JANUARA

South East European Film Festival ima misiju da edukuje i promoviše kulturnu raznolikost jugoistočne Evrope kroz prezentacije filmova i programa a održava se već 15 godina u Los Angelesu. Prijave za ovogodišnje izdanje koje se održava od 27.aprila do 05.maja otvorene su do 28.januara.

EUROPA CINEMAS OTVORIO POZIV COLLABORATE TO INNOVATE ZA 2022.GODINU

Europa Cinemas prije nekoliko dana objavio je poziv za podnošenje prijava za program Collaborate to Innovate 2022. Ova šema, pokrenuta uz podršku Kreativne Evrope/MEDIA 2021. godine, ima za cilj da nagradi izvanredne inovativne i kolaborativne projekte koje implementira nekoliko kina članica iz iste zemlje ili preko granica na evropskom nivou.

DANIS TANOVIĆ REŽIRA PROJEKAT ANJE MATKOVIĆ „PRIJE LJETA“ UZ PODRŠKU HAVC

BH Oskarovac Danis Tanović svoje novo ostvarenje radiće u Hrvatskoj nakon što je krajem prošle godine na posljednjem javnom pozivu podrške dugometražnim igranim filmovima od strane Hrvatskog audiovizuelnog Centra projekat Anje Matković i Propeler film „Prije ljeta“ dobio podršku od 1.250.000 KM.

U NOVOJ GODINI PRVI SASTANAK SA HAVC-om

Predsjednik Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus danas je u Zagrebu održao prvi radni sastanak u novoj 2022.godini sa ravnateljem Hrvatskog audiovizuelnog Centra Christopherom Marcichem.

SRETNA NOVA 2022.GODINA! POZIV UDRUŽENJIMA I POJEDINCIMA ZA SASTANKE I SUGESTIJE U RADU FONDACIJE ZA 2022.GODINU

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi svim korisnicima i kompletnoj BH javnosti sretnu i uspješnu 2022.godinu i poziva strukovna udruženja i pojedince da početkom naredne godine najave Upravom odboru za sastanke ili da se pismeno obrate u smislu sugestija i prijedloga za unaprijeđenja rada.

OTVORENE PRIJAVE ZA PROGRAM ‘FIRST FILMS FIRST’ GOETHE INSTITUTA

First Films First je intenzivni edukativni program za mlade redatelje iz jugoistočne Europe tokom kojeg razvijaju svoj prvi dugometražni igrani film. Rok za prijavu je 1. mart 2022. godine. U toku programa mladi autori koji budu primljeni na program prolaze niz evropskih festivala u toku naredne godine te svoj gotovi projekat predstavljaju industrijskim ličnostima na Sofia Film Festivalu 2023.godine.

OTVOREN POZIV ZA PRIJAVE ZA FEST FORWARD ZA 2022.GODINU

U okviru FEST-a u Beogradu se krajem februara i ove godine održava koprodukcijski market FEST forward za koji se mogu prijaviti autori sa projektima i iz Bosne i Hercegovine. Rok za prijave je 25.januar 2022.godine.

SRETAN BOŽIĆ I NOVA 2022.GODINA!

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi sretne Božične i Novogodišnje praznike svim korisnicima i kompletnoj BH javnosti! Da nam nova 2022.godina donese još puno vrhunskih filmskih ostvarenja i sjajnih projekata! Puno sreće i zdravlja svima od kolektiva Fondacije za kinematografiju Sarajevo!

HAVC RASPISAO JAVNI POZIV ZA MANJINSKE KOPRODUKCIJE U 2022. GODINI

Hrvatski audiovizualni Centar objavio je Javni poziv za poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom i poticanje distribucije filmova u 2022. godini. Manjinske hrvatske koprodukcije se mogu prijaviti na čak četiri termina u 2022.godini a to važi i za sve producente i projekte iz BiH koji imaju hrvatske koproducente,

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO I KINOTEKA BIH POTPISALI PROTOKOL O SARADNJI NA OČUVANJU FILMOVA I FILMSKE GRAĐE

Predsjednik Upravog odbora Antonio Beus i direktorica Kinoteke Bosne i Hercegovine Delveta Filipović u prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo potpisali su protokol o suradnji koji određuje odnos svih producenata kinematografskih djela iz BiH prema ustanovi za zaštitu filmova i filmske građe i kulturnog naslijeđa naše zemlje.

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU OBJAVILA ODLUKU PO VANREDNOM KONKURSU ZA KORISNIKE SREDSTAVA ZA 2021.GODINU

Fondacija za kinematografiju Sarajevo danas je objavila je odluku o podržanim pojedincima i projektima po vanrednom konkursu za dodjelu akumuliranih sredstava korisnicima za podršku u školovanju, postprodukciju i promociju filmskih projekata za 2021.godinu.

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO DODJELILA PRIZNANJA FILMSKIM RADNICIMA ZASLUŽNIM ZA RAZVOJ BH KINEMATOGRAFIJE ZA 2021.GODINU

Jučer je u predivnom ugođaju dvorane 1 Cineplexx Sarajevo Fondacija za kinematografiju Sarajevo pred velikim brojem okupljenih medija, filmskih radnika te članova obitelji Fondacija za kinematografiju Sarajevo po prvi put u svom postojanju dodjelila prizanja za lični doprinos razvoju BH kinematografije ovogodišnjim dobitnicima.

BRAVO JASMILA! „QUO VADIS AIDA?“ NAJBOLJI EVROPSKI FILM 2021.GODINE!

Najnagrađivanija BH autorka Jasmila Žbanić sinoć je u Berlinu odnijela konkurenciju na 34.dodjeli nagrada Evropske filmske akademije sa nagradama za najboljeg evropskog reditelja, najbolju evropsku glumicu i najbolji evropski film 2021.godine i tako se etablirala kao najuspješnija autorka današnjice u širem regionu Balkana, Evrope pa i cijelog svijeta.

“DESET U POLA” DANISA TANOVIĆA U PRVOM VIKENDU PRIKAZIVANJA NAJGLEDANIJI FILM U BH. KINIMA

U prva četiri dana redovnog prikazivanja, novo filmsko ostvarenje Danisa Tanovića pogledalo je preko 6000 gledatelja u kino dvoranama širom BiH što je najbolji rezultat otvaranja jednog bh. filma na domaćem box officeu u posljednjih 10-ak godina i tako nastavilo izuzetno pozitivan trend sjajnih otvaranja regionalnih naslova u bh. kinima.