PRIJAVE ZA RADIONICU CIRCLE FICTION ORBIT PRIMAJU SE DO 18.JUNA

Nakon pet uspješnih godina CIRCLE Women Doc Acceleratora, CIRCLE se širi i pokreće prvo izdanje programa Fiction Orbit. CIRCLE Fiction Orbit je intenzivna jednonedeljna radionica otvorena za rediteljke koje razvijaju svoj drugi ili treći igrani igrani film a prijave su otvorene do 18.juna.

DIGITALIZIRANA DVORANA KULTURNO INFORMATIVNOG CENTRA TOMISLAVGRAD U OKVIRU PROJEKTA DIGITALIZACIJE KINA U FEDERACIJI BIH

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je u saradnji sa Upravim tijelima 13 dvorana iz Federaciji BiH uz podršku Ministarstva Kulture i Sporta i Vlade Federacije BiH u toku završne faze realizacije projekta digitalizacije i modernizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama. Dvorana Kulturno Informativnog Centra Tomislavgrad je kao prva pripremljena za digitalne filmske projekcije sredinom maja.

NAGRADE U CANNESU: ‘ANATOMY OF A FALL’ OSVOJIO ZLATNU PALMU, ‘THE ZONE OF INTEREST’ I ‘THE POT AU FEU’ MEĐU POBJEDNICIMA

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada u subotu navečer je završeno 76.izdanje najvećeg filmskog događaja na svijetu, Cannes Film Festivala. Zlatnu Palmu za najbolji film osvojila je sudska drama francuske rediteljice Justin Triet „Anatomy of a Fall“.

U TOKU PRIJAVE ZA BALTIC SEA DOCS 2023.

Forum dokumentarnih filmova Baltičkog mora (Baltic Sea Docs je najvažniji događaj za sufinansiranje dokumentarnog filma u baltičkim zemljama, koji se održava u Rigi, Letonija. Planirano je da se 27. izdanje održi na licu mjesta od 3. do 10. septembra 2023. Poziv za projekte je otvoren i za zemlje iz regije Balkana i zatvara se 12. juna.

PRIJAVE ZA RADIONICU MOJ PRVI SCENARIJ 21.ZFF OTVORENE DO 20.JUNA

Ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 5. do 12. studenog 2023. te će se u sklopu programa Industrija i ove godine predstaviti platforma za edukaciju, suradnju i umrežavanje filmskih stručnjaka u regiji. Prijave za radionicu Moj prvi scenarij otvorene su do 20.juna.

SARAJEVO DOBITNIK INAGURALNE NAGRADE GLOBAL PRODUCTION ZA NAJBOLJI “GRAD FILMA”

Grad Sarajevo prvi je dobitnik nagrade Global Production u kategoriji “Grad filma”, koja je ove godine premijerno dodijeljena u Cannesu! Dobitnici nagrada koje je ustanovio prestižni svjetski filmski časopis Screen International u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta, proglašeni su na svečanosti održanoj u ponedjeljak navečer za vrijeme Cannes Film Festivala.

DANI VIJEĆA EVROPE POČINJU DANAS U KINU MEETING POINT, ULAZ BESPLATAN

U kinu Meeting Point u Sarajevu večeras u 19 sati počinju Dani Vijeća Evrope. Program traje do 24. maja, a u programu su filmovi: “Kralj Belgijanaca”, “Wadjda” i “Le Havre”. Ulaz je besplatan na sve projekcije. Besplatne ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije.

POČASNO SRCE SARAJEVA MARKU COUSINSU

Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, redatelju i piscu Marku Cousinsu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala. Mark Cousins je škotsko-irski redatelj. Njegove teme su inspirativna moć kinematografije, gradova, šetnja, djetinjstvo, arhiva i obnova.

BH FILM “POSLIJE KRAJA SVIJETA” AUTORA I PRODUCENTA SRĐANA ŠARENCA PODRŽAN OD STRANE FILMSKOG CENTRA CRNE GORE

Filmski Centar Crne Gore je na upravo završenom konkursu za dodjelu sredstava za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija odlučio da od prijavljenih 23 projekata, među sedam odabranih podrži sa 20 000 eura dugometražni dokumentarni film “Poslije kraja svijeta” autora Srđana Šarenca.

SINOĆ SVEČANO OTVOREN 76.CANNES FILM FESTIVAL

Sinoćnjom gala ceremonijom svečano je otvoreno 76. izdanje Cannes Film Festivala. Tokom ceremonije koja je održana u prelijepom izdanju Palais Des Festivals koju je vodila poznata francusko italijanska glumica Chiara Mastroianni počasnu Zlatnu Palmu za životno djelo primio je Michael Douglas a program Festivala otvoren je projekcijom filma „Jeanne du Barry“.

OTVOREN POZIV ZA CINELINK PRODUCER’S LAB 29.SFF

Nadolazeći producenti iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza pozvani su da se prijave za CineLink Producers’ Lab do 6. juna. Program će se održati u okviru Industry dana 29.Sarajevo film Festivala koji se ove godine održava od 11. do 19.avgusta.

CINECOPRO KONFERENCIJA U DRUGOM IZDANJU STAVLJA FOKUS NA JUGOISTOČNU EVROPU

FILMFEST MÜNCHEN i FilmFernsehFonds (FFF) Bayern nastavljaju svoje uspješno partnerstvo dočekujući delegaciju od do 20 producenata iz jugoistočne Evrope u Minhen za drugo izdanje CineCoPro konferencije na 40. FILMFEST MÜNCHEN (23. jun – 1. jul 2023.. Više detalja oko prijave biće poznato uskoro.

OTVOREN POZIV ZA PRIJAVE ZA PROGRAM CINELINK WORK IN PROGRESS 29.SFF

CineLink Work in Progress odabire do 10 projekata u postprodukciji koji će biti predstavljeni ekskluzivno pozvanim međunarodnim prodajnim agentima, vrhunskim festivalskim programerima, distributerima, predstavnicima javnih fondova i postprodukcijskih kuća tokom Sarajevo Film Festivala, 11.-18. avgusta 2023. Rok za podnošenje prijava je 29.06.2023.

DANAS POČINJU DANI EVROPSKOG FILMA U KINU MEETING POINT, ULAZ BESPLATAN

U kinu Meeting Point u Sarajevu danas počinju Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini. Program povodom obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, organizuju Evropska unija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa kulturnim institutima zemalja članica Evropske unije (EUNIC) i ambasadama zemalja članica Evropske unije u BiH.

PRIJAVE ZA STUDENTSKI FESTIVAL KRATKOMETRAŽNOG FILMA „KAMEO“ OTVORENE DO 15.MAJA

Filmski festival „Kameo“, regionalni studentski festival kratkometražnog filma koji se po drugi put održava u Čačku, gradu koji ove godine nosi titulu nacionalne prestonice kulture, otvorio je prijave za kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove u trajanju do 30 minuta. Prijave su besplatne i prijavljivanje traje do 15. maja 2023. godine.

PRIJAVE ZA BEAST FILM FESTIVAL OTVORENE DO 20. MAJA

BEAST IFF za svoješesto izdanje traži kratke i srednje dugometražne filmove koji će se pridružiti svom službenom takmičarskom programu – produkcije iz centralne i istočne Europe ili filmskih stvaratelja istočnoeuropskog porijekla iz cijelog svijeta, bez obzira na temu, kao i filmove međunarodnih filmskih stvaratelja s fokusom na CEE region. Prijave za redovni rok otvorene su do 20.maja.

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO OBJAVILA SVE KONKURSE ZA PODRŠKU ZA 2023.GODINU

Fondacija za kinematografiju Sarajevo objavila je konkurse za podršku proizvodnji filmskih projekata svih kategorija, komplementarne djelatnosti i odabir članova žirija za vrijednovanje svih projekata za 2023. godinu. Od ove godine svi zainteresovani mogu aplicirati na sve konkurse isključivo online putem korisničkog portala na web stranici Fondacije.