FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU DONIJELA ODLUKE PO KONKURSIMA ZA SUFINANSIRANJE FILMSKIH PROJEKATA I KOMPLEMENTARNIH DJELATNOSTI ZA 2021.GODINU

Nakon jučerašnje sjednice članova Upravog odbora Fondacija za kinematografiju predstavlja javnosti i korisnicima odluke i liste podržanih filmskih projekata i komplementarnih djelatnosti za 2021.godinu

„PAVILJON“ DINE MUSTAFIĆA DOBIO PODRŠKU AGENCIJE ZA FILM SJEVERNE MAKEDONIJE

Novi filmski projekat našeg renomiranog reditelja i autora „Rimejka“ koji je prošle godine dobio podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo osvojio je najviše bodova i dobio najveću potporu za manjinske koprodukcije na fondu susjedne Sjeverne Makedonije.

„PLAVI CVIJET“ ZRINKA OGRESTE POBJEDNIK 68. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Film Zrinka Ogreste „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste osvojio je najviše značajnih nagrada na prethodnog vikenda okončanom 68. Pulskom filmskom festivalu dok se manjinska BH koprodukcija „A bili smo vam dobri“ okitila sa dvije značajne nagrade.

27. SARAJEVO FILM FESTIVAL: U KONKURENCIJI ZA NAGRADE SRCE SARAJEVA 47 FILMOVA

Ovogodišnje izdanje najvećeg filmskog događaja u Jugoistočnoj Evropi koje se održava od 13. do 20.avgusta uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo u svog takmičarskom programu donosi osamnaest svjetskih, tri međunarodne te jednu evropsku premijeru.

PRAZNIK PRAZNINE IZABRAN U NAJBOLJE PROJEKTE INDUSTRIJSKOG PROGRAMA FILMOVI U NASTANKU 68. PULE

Novi filmski projekat Jasmina Durakovića koji producira kuća UG Scena a čiji su razvijanje i produkcija podržani od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo proglašen je jednim od najboljih industrijskih projekata ovogodišnjeg Pula Film Festivala.

PITCHING FORUM FEST OTVOREN ZA PRIJAVE DO 10.AVGUSTA

Od svog osnivanja 2004. godine, FEST je brzo postao jedna od vodećih izložbi revolucionarnih filmova novih filmskih stvaralaca, kao i platforma za međunarodne filmske profesionalce, napredne i afirmirane, da se okupe kako bi predstavili svoj rad, razvili svoje vještine i stvorili sinergiju.

MEDITERAN FILM FESTIVAL OTVORIO PRIJAVE ZA MMF SCHOOL 2021

Otvorene su prijave za MFF School - multikulturalnu filmsku radionicu koja se održava u sklopu Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. Ovaj festival čije održavanje već dugi niz godina podržava Fondacija za kinematografiju Sarajevo bilježi 22 godinu postojanja.

TITIANE OSVOJIO ZLATNU PALMU, MURINA OSTVARILA HISTORIJSKI USPJEH ZA HRVATSKU KINEMATOGRAFIJU

Dodjelom nagrada završeno je 74. izdanje Cannes Film Festivala koji je ove godine radi pandemije Corona virusa održan dva mjeseca kasnije od uobičajenog termina sredinom maja. Hrvatska kinematografija ostvarila historijski uspjeh sa filmom „Murina“.

KREATIVNA EVROPA MEDIA 2021 – 2027: OBJAVLJENI PRVI KONKURSI ZA PODNOŠENJE APLIKACIJA

Nakon zvaničnog usvajanja novog programa Kreativna Evropa 2021-2027, 28. maja 2021. godine, raspisani su i prvi konkursi. Ključni prioriteti MEDIA potprograma u novom ciklusu su povećana evropska saradnja, dalja digitalizacija industrije kao i horizontalni prioriteti održivosti i raznolikosti, koji prožimaju čitav program.

JI.HLAVA FILM FUND OTVORIO VRATA ZA PRIJAVE – ROK 31.JULI

U toku je poziv Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava za prijavu na Filmski fond Ji.hlava 2021, koji pruža potpore u naturi za vizuelnu i zvučnu postprodukciju dokumentarnih i hibridnih filmova u fazi produkcije ili postprodukcije .

PULA FILM FESTIVAL 2021.POČINJE 17.JULA, BIH ZASTUPLJENA SA DVA FILMA

Na ovogodišnjem 68. izdanju Pula Film Festivala koji će biti održan od 17. do 23. jula sve posjetitelje očekuje preko četrdeset filmskih projekcija, šest izložbi, predstavljanje knjige i bogat muzički program

OTVOREN POZIV ZA PRIJAVE ZA BALTIC EVENT KOPRODUKCIJSKI MARKET 2021. GODINE

Baltic Event, koje se održava od 2005. godine, mjesto je okupljanja igranih filmova u razvoju koji traže koproducente, finansijere i prodajne agente. Godišnje se odabere oko 15 projekata i održi preko 300 unaprijed dogovorenih sastanaka sa donosiocima odluka koji su od Talin postavili kao jedno od važnih središta u potrazi za novim projektima.

MREŽA FESTIVALA JADRANSKE REGIJE ORGANIZUJE EDUKATIVNI PROGRAM ZA MLADE FILMSKE KRITIČARE

Mreža festivala jadranske regije poziva studente filmskih akademija i srodnih fakulteta, koji su zainteresovani da uče o pisanju filmske kritike, da se prijave na radionicu koja će se održati u Herceg Novom između 1. i 7. augusta 2021. godine.

I 13.MOSTAR FILM FESTIVAL NA OTVORENOM

Trinaesto izdanje MOFF, čiju realizaciju redovno podržava Fondacija za kinematografiju Sarajevo, i ove godine radi pandemije Corona virusa, svoje projekcije od 21.oktobra zakazuje na otvorenom na prostoru održavanja Mostarskog velesajma

ALETA RAJIĆ OSVOJILA DEVETU NAGRADU SA ANIMIRANIM FILMOM „PRIRODNI ODABIR“

Bosanskohercegovačka animatorica, Aleta Rajič, deveti put je nagrađena za svoj animirani uradak "Prirodni odabir", podržan od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo, ovaj put na domaćem festivalu NAFF-u.

„NEBESA“ SRĐANA DRAGOJEVIĆA U TAKMIČARSKOM PROGRAMU LOCARNO FILM FESTIVALA

Dugometražni igrani film „Nebesa“ reditelja Srđana Dragojevića, koji je bosanskohercegovačka koprodukcija podržana od strane Fondacije za kinematografiju, imaće svjetsku premijeru u glavnoj takmičarskoj selekciji “Concorso Internazionale” na predstojećem 74. Locarno Film Festivalu.

GRAND PRIX NAFF 2021 OSVOJIO AMERIČKI FILM ”FOREIGN EXCHANGE”

Šesnaesto izdanje Festivala animiranog filma u Neumu završeno je 1. srpnja. Festival je i ove godine zbog pandemije koronavirusa održan online, a zbrajanjem ocjena sedam članova stručnog žirija objavljeni su i dobitnici osam nagrada a sve vam prenosimo na web stranici Fondacije za kinematografiju koja već duži period podržava realizaciju ovog, za BiH , jedinstvenog filmskog festivala.