DELEGACIJA INTERNACIONALNOG FILMSKOG FESTIVALA U ŠANGAJU POSJETILA KINOTEKU BIH

Ugledna delegacija iz Kine je krajem protekle sedmice boravila u radnoj posjeti Kinoteci BiH i tom prilikom obišla biblioteku, pogledala izložbu filmskih plakata i imala predstavljanje filmova sa plakata. Nakon toga je obišla izložbu fotografija Pionira BH filma i muzejske eksponate sa nagradama filmskih radnika, gdje je upriličeno slikanje sa nagradom Srebrna arena za film „Valter brani Sarajevo“  koju je dobio Hajrudin Šiba Krvavac u Puli 1972. godine.

Gošće iz kine u arhivu filmskih kopija Kinoteke BiH

Zatim su gošće iz Kine obišle arhivske prostorije sa 35 mm filmovima i filmskim plakatima. Delegacija Šangaj film festivala je na kraju pogledala dijelove dokumentarnih snimaka Sarajeva iz filmskih mjesečnika (žurnala) iz 1950. godine i kratki igrani film „10 minuta“ reditelja Ahmeda Imamovića. Tokom posjete gošće iz  Kine imale su i sastanak sa V.D. Direktoricom Kineteke BiH Devletom Filipović i njenim pomoćnikom Mirzom Pašićem i tom prilikom razgovarano je o mogućim zajedničkim projektima  i ciklusima filmova.

Devleta Filipović i Mirza Pašić sa ekipom Šangaj Film Festivala u Kinoteci BiH

U svojoj 25-godišnjoj istoriji, Šangajski međunarodni filmski festival svjedočio je usponima i padovima kineskog filma, iskusio je zaokrete na putu rasta, a također je požnjeo radost uspjeha, pobjede, čvrstim koracima i neprestanim naporima , povjerenje kineskih i stranih filmskih stvaralaca i filmskih institucija.

Detalj sa dodjele nagrada 25.Shanghai Film Festivala

Na 25. Šangajskom međunarodnom filmskom festivalu, koji je održan 2023. godine, za takmičenje i projekciju prijavljeno je 8.800 filmova iz 128 zemalja i regija. Festival je okupio 53 filma iz 26 zemalja i regije koje su ušle u uži izbor za ovogodišnje nagrade Zlatni pehar, uključujući glavne natjecanje, azijski novi talent, dokumentarni, animacijski i kratki film. Od svih prijava, 36 je bilo za njihove svjetske premijere, a 12 za međunarodne premijere. Filmska panorama je podijeljena u 16 sekcija, prikazujući preko 400 filmova sa skoro 1.500 projekcija. SIFF je posvećen kultiviranju novih filmskih stvaratelja s fokusom na “Aziju, kineski film i pridošlice”. Festival je uveo “6+1” sistem obuke talenata: SIFF EXPLORE; Kratki film Zlatnog pehara; SIFF NEXT; SIFF PROJECT; Asian New Talent of Golden Goblet Awards; Zlatni pehar; plus SIFF YOUNG.

Sve informacije o Šangaj Film Festivalu svi zainteresovani mogu naći na zvaničnoj web stranici festivala OVDJE.