POZIV ZA PRIJAVE NA TORINO FEATURE LAB 2024 OTVOREN DO 11.DECEMBRA

FeatureLab je program obuke TorinoFilmLab posvećen projektima 1. i 2. igranog filma iz cijelog svijeta, u naprednoj fazi razvoja. Za radionicu biva odbrano 10 kreativnih timova režisera i producenta koji će učestvovati u tri radionice koja počinje u junu 2024. i završava se TFL Meeting Eventom u novembru, tokom kojeg učesnici imaju sastanke jedan na jedan sa gostima na tržištu i projekti su ocijenjeno od strane međunarodnog žirija koji dodjeljuje grantove za produkciju uz kolateralne nagrade.

FeatureLab organizuje TorinoFilmLab – Nacionalni muzej kina uz podršku potprograma Kreativna Evropa – MEDIA Evropske unije. Zahvaljujući partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom, prva rezidencijalna radionica 2024. godine održat će se u Hrvatskoj.

Detalj sa jednog od predhodnih izdanja radionice TorinoFeatureLab

Program je fokusiran na filmske projekte – igrane, kreativne dokumentarne, eksperimentalne, animacijske i sve moguće vrste ostvarenja – u naprednoj fazi razvoja.

Kriteriji za prijavu:

  1. Projekat mora biti rediteljev 1. ili 2. igrani film.
  2. Najmanje prva ruka scenarija na engleskom jeziku mora biti predstavljena prilikom prijave
  3. Snimanje ne smije početi prije 1. decembra 2024. godine
  4. Može se podnijeti samo jedna projektna prijava godišnje, po filmskom stvaraocu.
  5. filmski stvaraoci imaju pravo samo jednom učestvovati u ovom programu
  6. Kandidati moraju potvrditi svoju punu dostupnost za sve stambene i online radionice, kao i za događaj TFL Meeting.
  7. Radni jezik svih radionica, sastanaka i događaja je engleski

Kotizacija za učešće: 3.000 eura po timu od 2 osobe. Dodatna naknada od 2.000 eura ako scenarista ili koscenarist također prisustvuje programu.

Naknada pokriva aktivnosti obuke (rezidencijalne i online sesije) i organizacionu podršku (uključujući smještaj i dio izdržavanja tokom rezidencijalnih radionica). Učesnici moraju platiti svoje putne troškove.

U svim TFL programima, ograničen broj stipendija – pokrivajući polovinu kotizacije – biće dostupan za učesnike iz rasnih i etničkih nedovoljno zastupljenih grupa i/ili iz zemlje koja ne daje stipendije za ovu vrstu obuke; ili učesnici u bilo kojoj drugoj dokazanoj situaciji da im je potrebna finansijska podrška. TorinoFilmLab savjetuje sve zainteresovane da prvo istraže i prijave se za finansijsku podršku u okviru nacionalnih/regionalnih tijela za finansiranje, koja mogu imati stipendije i grantove za pokrivanje troškova obuke.

Svi zainteresovani autori i producenti iz BiH i regiona sve infomacije o programu mogu naći OVDJE a prijavu za učešće OVDJE.