PROJEKCIJOM FILMA “BOSANSKI LONAC” U MOSTARU OTVOREN 17.MOFF

Sinoć je u dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače svečano otvoren 17.Mostar Film Festival hrvatsko-bosanskom koprodukcijom „Bosanski Lonac“ reditelja Pave Marinkovića. Direktor festivala Slaven Knezović je prilikom svečanosti kazao da je ove godine besplatan ulaz na sve projekcije takmičarskog dijela programa koje će se prikazivati do četvrtka, 21. decembra u maloj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Direktor MOFF Slaven Knezović prilikom pozdravnog govora gostima na otvorenju Festivala

“Ove smo godine složili zanimljiv program i nećemo razočarati mostarsku publiku. Pozvali smo najnovije filmove iz BiH, Hrvatske i Srbije. Mostarci će imati priliku pogledati filmove prije nego u državama u kojima su nastali”, rekao je Knezović i pozvao ljubitelje sedme umjetnosti da uživaju u filmovima tokom festivala u najvećem hercegovačkom gradu.

Festival je u ime mostarskog gradonačelnika svečano proglasio otvorenim njegov savjetnik Miroslav Landeka, kazavši da festival od prvoga dana ima potporu Grada Mostara. Film “Najsretniji čovjek na svijetu”, redateljice Teone Strugar Mitevske (Makedonija, Belgija, Slovenija, Danska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) bit će prikazan u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače večeras u 19 sati. U 21 sat igra slovenski film ‘Nešto slatko’, redatelja Tina Vodopiveca. Na festivalu će kroz natjecateljski dio programa biti prikazano ukupno šest filmova, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Publika je na otvorenju imala priliku pogledati hrvatsko-bosansku koprodukciju “Bosanski lonac” reditelja PAve Marinkovića

Mostar film festival održava se u organizaciji Kazališno-filmske udruge Oktavijan u periodu od 18. do 21. decembra, kada će stručni žiri najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu “Stablo ljubavi” uz prigodnu svečanost prije spuštanja zavjesa na 17. izdanje manifestacije sedme umjetnosti u Mostaru. Festival se dugi niz godina održava uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo koja je podržala i produkciju većeg broja naslova koji se ove godine prikazuju na Festivalu.

Svi zainteresovani sve informacije o festivalu i rasporedu projekcija i programa mogu pronaći na zvaničnoj web stranici OVDJE.