POZIV ZA DOCU ROUGH CUT BOUTIQUE 2024. OTVOREN DO 20.JANUARA

Program radionice Docu Rough Cut Boutique koji već duži niz godine organizuje Sarajevo Film Festival u saradnji sa Balkanskim dokumentarnim Centrom uključuje tutorijale za montažu, grupne sesije i individualne sastanke sa renomiranim dokumentarističkim stručnjacima i profesionalcima. Program kulminira na Sarajevo Film Festivalu gdje će pet projekata biti predstavljeno donosiocima odluka na CineLink Industry Days (finansijerima, prodajnim agentima, distributerima, emiterima i programerima festivala) s ciljem da se pomogne njihov završetak i poboljšaju njihove mogućnosti distribucije i festivalske prezentacije.

Tim programa Docu Rough Cut Boutique će podržati nadolazeće dokumentarne filmove i proširiti mogućnosti obuke po mjeri na pet projekata u regionu jugoistočne Evrope. Radionica će se odvijati u tri segmenta, a da bi bili kvalifikovani, svi zainteresovani autori i producenti moraju dostaviti minimalno 60 minuta materijala.

Atmosfera sa prošlogodišnjeg izdanja radionice Docu Rough Cut Boutique za vrijeme održavanja SFF

Prihvatljivi su projekti koji dolaze iz sljedećih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Gruzija, Grčka, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Ukrajina.

Naknade po timu za program iznosi iznosi 1000 EUR i za sva tri modula pokriva školarinu, smještaj i izdržavanje, djelimične putne stipendije, akreditacije i pristup industrijskim događajima. Tim se sastoji od režisera i urednika za prve dvije sesije i režisera i producenta za posljednju. Producent bi također mogao prisustvovati ako pokrije dodatne troškove boravka. Stipendije su dostupne na osnovu finansijskih zasluga nakon završenog procesa selekcije.

Svi zainteresovani autori i producenti iz BiH i regiona svoju prijavu za učešće na programu moraju podnijeti do 20. januara 2024 OVDJE a rezultati konkursa će biti objavljeni  sredinom februara 2024. godine.