DOK.INKUBATOR OTVORIO POZIV ZA DOKUMENTARNE FILMOVE U ROUGH CUT FAZI

Dok.inkubator je think-tank koji su 2010. godine osnovali iskusni filmski eksperti kako bi pomogli snimanju dokumentarnih filmova u trenutnoj medijskoj krizi. Njihovo uvjerenje je da će samo proizvodnja s visokokvalitetnim razvojem, koja može iskoristiti nove mogućnosti i savladati nove tržišne strategije, težiti uspjehu. Ova nevladina organizacija ima sjedište u Pragu i ima za cilj jačanje kreativne dokumentarne industrije događajima i radionicama donoseći nove impulse i vrhunsko znanje, uključujući korištenje novih medija i internet platformi, međunarodnoj zajednici filmskih stvaratelja.

Program poziva montažere, režisere i producente na osmomjesečni razvoj svojih filmova pod vodstvom renomiranih profesionalaca, iskusnih producenata, međunarodno priznatih montažera i vrhunskih europskih marketinških stručnjaka. Kroz svoje praktično iskustvo, učesnici uče sve važne dijelove procesa, primjenjujući ih direktno na svoje filmove.

Osam timova, sastavljenih od producenta, reditelja i montažera, fokusirat će se na jedinstvenu perspektivu filma i izoštravanje pripovijedanja, stavljajući ga u međunarodni kontekst i pronalazeći konkretne alate za efikasan pristup budućoj publici. Intenzivan rad na montaži, distribuciji i stvaranju publike nadograđuje njihov grubi film u vrhunski film s potencijalom da zadovolji svjetsko interesovanje.

Radna atmosfera sa jednog od predhodnih izdanja radionice Dok.incubator

U proteklih 12 godina radionica Dok.Incubator je pomogla da 13 filmova uđe u Sundance takmičenja, više od 35 filmova prikazano je na IDFA-i, a 6 je nominirano za Evropsku filmsku nagradu.

Odabrani učesnici će prisustvovati na tri rezidencijalne sesije u različitim fazama razvoja projekta (tačni datumi i lokacije će biti naknadno potvrđeni):

  1. sesija: april 2024. // ROUGH CUT
  2. sesija: juni 2024. // FINE CUT
  3. sesija: septembar-oktobar 2024. // BLIZU SLIKE

Instruktori montaže kontinuirano će raditi sa sudionicima kako bi razvili priču filma i maksimizirali međunarodni potencijal filma. Mentori produkcije će savjetovati autore o finansiranju, upravljanju timom i distribuciji, dok će marketinški stručnjaci pomagati timovima da pozicioniraju film na tržištu i izgrade sofisticiranu strategiju za ciljanje prave publike te se na kraju skoro gotovi filmovi predstavljaju ključnim donosiocima odluka iz industrije.

Svi zainteresovani autori i producenti iz BiH i regiona mogu se prijaviti za učešće na ovoj ekstremno upješnoj radionici OVDJE a sve informacije oko kompletnog programa Dok.Incubator naći na zvaničnoj web stranici OVDJE.