FILMSKI CENTAR CRNE GORE PODRŽAO MANJINSKU KOPRODUKCIJU NOVOG FILMA DINE MUSTAFIĆA „PAVILJON“

Na konkursu za sufinansiranje proizvodnje kinematografskih djela za 2023. godinu, Filmski centar Crne Gore će, na osnovu preporuka stručnih konsultanata i odluke Savjeta, podržati ukupno 35 projekata u različitim kategorijama: razvoj scenarija, razvoj projekta, dugometražni igrani film, dugometražni dokumentarni film, kratkometražni igrani film, kratkometražni dokumentarni film, manjinske koprodukcije, animirani film i film u proizvodnji.

Stručni konsultanti za sufinansiranje manjinskih koprodukcija bili su Sehad Čekić, producent, Gojko Berkuljan, reditelj, i Sandra Đuričković, producentkinja. Od dvadeset i dva prijavljena projekta, devet je predloženo za podršku. Među odabranim projektima za podršku našao se i “Paviljon”, novi filmski projekat reditelja Dina Mustafića, koji je podržan sa iznosom od 30.000 Eura preko koproducentske kuće Natenane Production d.o.o.

Filmski Centar Crne Gore podržao je manjinsku koprodukciju “Paviljona” sa iznosom od 30.000 Eura

Nakon 20 godina pauze, bosanskohercegovački režiser Dino Mustafić, čiji je debitantski film Remake (Refresh) osvojio posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2003. godine, trenutno je u produkciji sa svojim drugim dugometražnim filmom. „Paviljon“ je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore u kojoj glume poznati glumci Rade Šerbedžija, Miralem Zubčević, Mirjana Karanović, Ermin Bravo i drugi.

U pitanju je priča o grupi štićenika staračkih domova koji nakon godina pogoršanja životnih uslova odlučuju da dignu ustanak protiv lekara i administracije. Imaju oružje, sada imaju i taoce, a kada se umiješa policija, pregovori su teški jer nemaju šta da izgube. Scenario je zajedno sa sjajnim BH scenaristom i publicistom Emirom Imamovićem napisao poznati hrvatski novinar i pisac Viktor Ivančić.

Detalj sa snimanja filma “Paviljon” u Zenici

Proslavljeni direktor fotografije i reditelj Mustafa Mustafić producira film putem kompanije Panglas u koprodukciji sa Bojanom Maljević iz srpskog Monte Royal Pictures International, Dejanom Krajčevskim iz makedonskog Krug filma i Igorom Vranjkovićem iz hrvatskog Cine Planeta. Produkcija projekta je podržana od strane Fondacije za kinematografiju, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Filmskog centra Srbije i Sjevernomakedonske filmske agencije. Svi zainteresovani mogu odluku filmskog Centra Crne Gore pogledati na linku OVDJE.