„DANI LJUDSKIH PRAVA“ UZ BESPLATNE FILMOVE U KINU MEETING POINT OD 12. DO 14.DECEMBRA

U programu su tri filma s početkom projekcije u 18 sati, razgovor i panel, na temu gorućih problema današnjice: od nasilja nad ženama, zagađenja okoline do prava LGBT populacije. Besplatne ulaznice za filmove preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

„Dani ljudskih prava“ počinju u utorak, 12. decembra u 18 sati filmom „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić, uz prisustvo autorice na projekciji. Film je prikazan u službenoj selekciji 29. Sarajevo Film Festivala, a tu je projekciju Juranić posvetila Nizami Hećimović ubijenoj u Gradačcu. Nakon filma bit će održana i panel diskusija na temu nasilja nad ženama.

Slavko Sobin i Tihana Lazović u sceni iz filma “Samo kad se smijem”

Radnja filma prati Tinu, koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

U filmu glume Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić, Ivana Jerković Vukalović, Gloria Dubelj…

Dani Ljudskih prava 2023. održat će se u kinu Meeting point od 12. – 14.decembra

U srijedu, 13. decembra u 18 sati na programu je film „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića, koji je svjetsku premijeru imao na 29. Sarajevo Film Festivalu i osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film.

Na periferiji Beograda, na ostacima prastare vinčanske kulture, prostire se jedna od najvećih deponija otpada u Evropi. Skupljači plastičnih flaša, poznatiji kao flašaroši, teškom mukom zarađuju za život u tom toksičnom okruženju. Njihova živopisna zajednica suočava se s novim i rastućim prijetnjama. Uoči neizbježne privatizacije deponije, čitava zajednica flašaroša našla se pred zidom, zarobljena u procjepu između tehnološkog napretka i neadekvatnog sistema socijalne zaštite. Dok je ekološki efekat modernizacije deponije nemoguće procijeniti, krhka zajednica skupljača flaša prisiljena je da se sama suoči sa svojom neizvjesnom sudbinom. Nakon projekcije bit će održan razgovor s autorom filma.

Program završava u četvrtak, 14. decembra u 18 sati projekcijom filma „Mame medvjedice“.

„Mame medvjedice“ je intimno, promišljeno istraživanje putovanja Sare Cunningham i Kimberly Shappley, dvije „mame medvjedice“ – čija ih je duboka ljubav prema njihovoj LGBTQ djeci pretvorila u žestoke zagovornice cijele queer zajednice — i Tammi Terrell Morris, mlade afroameričke lezbijke čija borba za samoprihvaćanje savršeno ilustrira zašto su mame medvjedice tako izuzetno važne. Film je osvojio nagrade na festivalima u Clevelandu, Palm Springsu, San Valleyju, San Diegu i Mumbaiju.

Dani ljudskih prava u kinu Meeting Point od 12. do 14. decembra, ulaz besplatan!