ASJA ZARA LAGUMDŽIJA OSVOJILA NAGRADU ZA NAJBOLJU GLUMICU NA FILMSKOM FESTIVALU U MARAKEŠU

Među ostalim članovima žirija bili su i francusko-iranski glumac Zar Amir, francuski glumac Camille Cottin, australski glumac i reditelj Joel Edgerton, britanska redateljica Joanna Hogg, američki režiser Dee Rees, Švedski redatelj rođen u Egiptu Tarek Saleh, švedski glumac Alexander Skarsgård i francusko-marokanska spisateljica Leïla Slimani.Asja Zara ima glavnu ulogu u filmu “Ekskurzija” rediteljice Une Gunjak, koji je ovogodišnji bh. kandidat za Oscara.

Ajsa Zara Lagumdžija našla se na pobjedničkoj pozornici Marakesh Film Festivala sa ostalim laureatima i članovima žirija

Radnja “Ekskurzije” prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Pored Asje Zare, uloge su ostvarili i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je dobio specijalno priznanje.

Ajsa sa fanovima prilikom BH kino premijere filma u kinu Meeting point u Sarajevu

Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije, a Evropska filmska akademija ga je uvrstila u selekciju najboljih evropskih filmova preporučenih za nominacije za Evropske filmske nagrade.

Dvadeseto izdanje odalo je počast velikanima međunarodne i marokanske kinematografije, danskom glumcu Mads Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaïdiju.Sveukupno, festivalska publika je u programu vidjela 75 filmova iz 36 zemalja, uključujući i filmove takmičarskog programa, Gala Screenings, Specijalne projekcije, 11. kontinent, Panorama marokanskog filma,  kino za mladu publiku; kao i filmove prikazane u sklopu serijala Tribute.

Preuzeto sa: www.klix.ba ©