“GOING EUROPEAN: KOPRODUKCIJSKA RADIONICA ZA PISCE” 2024. OTVORILA POZIV ZA PRIJAVU

Program je pokrenut s ciljem jačanja umjetničke suradnje između pisaca (scenarista, reditelja) kako bi se proizvele više istinski internacionalne TV serije uživo. Obuka je osmišljena kao intenzivan jednogodišnji program u kojem će pet odabranih timova ući u pravne, regulatorne, ugovorne, uređivačke i industrijske izazove za koprodukciju međunarodnih serija. Kroz razmjenu najboljih praksi i umrežavanje među kolegama i stručnjacima iz industrije, autorski program podstiče izgradnju kapaciteta za zajedničko pisanje, zajednički razvoj i koprodukciju. Obuka će se obnavljati novim polaznicima na godišnjoj osnovi od 2023. do 2025. godine.

Radna atmosfera sa predhodnog izdanja radionice Going European na Sarajevo Film Festivalu

CNC će odabrati tri od pet timova, druga dva tima biraju Conecta Fiction Entertainment i Sarajevo Film Festival po sličnim kriterijima.

Ovim pozivom CineLink Industry Days traži jedan tim pisaca koji dolaze iz regiona bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija) sa ciljem da stimulišu svoju perspektivu za međunarodne serije. Tim mora biti sastavljen od dva predstavnika dvije različite nacionalnosti i koji mogu pokazati prethodno iskustvo u pisanju / režiji ili obuku. Od kandidata se traži da dostave koncept serije (sinopsis, tretman i motivaciono pismo). Serija bi trebala biti u fazi razvoja i pridružena produkcijska kuća nije uslov. Odabir tima vršit će selekciona komisija CineLink Industry Days.

Napomena svim zainteresovanima da je radionica osmišljena tako da ponudi specijaliziranu ekspertizu timovima koji učestvuju, uz razumijevanje da će prijavljeni projekt imati ograničen razvoj. Važno je naglasiti da je fokus radionice na unapređenju ličnih vještina učesnika, a ne na razvoju projekta. Projekat odabran za učešće u Going European dobit će posebnu priliku da se predstavi na prestižnom CineLink Drama Pitchu tokom CineLink Industry Days u Sarajevu u avgustu 2024.

Rok za podnošenje prijava je 05.januar 2024.godine a svi zainteresovani autori iz BiH i regiona za učešće na programu mogu se prijaviti OVDJE, dok sve potrebne informacije oko programa mogu naći OVDJE.