CHRIS MARCICH IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA UPRAVNOG ODBORA EFAD-A

Na jučerašnjoj sjednici Upravog odbora EFAD-a održanoj u Briselu 12 članova je odabralo direktora Hrvatskog Audiovizualnog Centra Chrisa Marcicha na funkciju Predsjednika.

Chris Marcich imenovan je za direktora Hrvatskog audiovizualnog centra 1. maja 2019. godine. Kao direktor predstavlja i djeluje u ime Centra, organizira i vodi aktivnosti Centra zajedno s timom profesionalaca. Primarna misija Centra u najširem smislu je podrška i promicanje hrvatskog filmskog i audiovizualnog sektora. Centar također vodi program povrata novca za svjetske producentske kuće poznat kao “snimanje u Hrvatskoj”, dom je Media Deska u Hrvatskoj i predstavlja Hrvatsku u Eurimages-u. Bio je predsjednik odbora AGICOA-e od 2013. i predsjednik za međunarodne odnose u evropskoj kancelariji Motion Picture Association u Briselu od 1995. do 2016. godine.

Povodom svog imenovanja na mjesto Predsjednika Upravog odbora EFAD Chris Marcich istiće: „Čast je, privilegija i odgovornost biti imenovan za predsjednika EFAD-a. Zahvaljujem svojim kolegama na povjerenju koje su mi povjerili i dat ću sve od sebe da zajedno pomognemo u suočavanju sa izazovima bez presedana sa kojima se suočavaju nezavisni evropski stvaraoci. Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da Evropa svoju snagu crpi iz svoje raznolikosti”.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo postala je 37. pridružena članica EFAD početkom novembra 2023.godine

Za sve koji nisu upoznati, 37 članica EFAD-a su vladina ili povezana javna tijela, zadužena za nacionalno finansiranje audiovizuelnog sektora i sa odgovornošću da savjetuju ili regulišu sve aspekte audiovizuelne politike. Ukupno, članice EFAD-a i njihove vlade svake godine financiraju oko tri milijarde eura kroz subvencije i porezne olakšice s ciljem podsticanja stvaranja, proizvodnje, promocije, distribucije i izložbe evropskih audiovizuelnih i kinematografskih djela.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo postala je pridružena članica EFAD u novembru 2022.godine a tokom protekle godine, Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Antonio Beus učestvovao je na sjednici EFAD održanoj tokom Berlin Film Festivala te je uzeo učešće u glasanju za odabir novog Upravog odbora EFAD i svih važnih odluka ove vrlo važne evropske filmske asocijacije.

Chris Marcich i Antonio Beus tokom jednog od mnogih radnih sastanaka

Povodom njegovog imenovanja Predsjednik VD Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus sa svim kolegama upućuje iskrene čestitke Chrisu Marcichu.

U proteklih 10 godina Chris Marcich i Antonio Beus su vrlo uspješno surađivali na raznim projektima u domenu filmske industrije te sredinom prošle godine potpisali sporazum o suradnji između dvije filmske institucije koji donosi uspostavljanje ujednačenog postupanja sufinanciranja filmskih projekata iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.