“JUŽNI VJETAR: UBRZANJE“ OBORIO REKORDE: NAJBOLJE OTVARANJE FILMA SVIH VREMENA U BIH

„Južni vetar“ iz 2018. godine donio je priču o Petru Marašu, pripadniku automobilske mafije, donoseći senzaciju u vidu kriminalističke napete akcije koja je dosegla preko milion prodanih ulaznica. Nakon prvog filma urađena je i igrana serija, a potom je u kina cijelog regiona stigao i filmski nastavak, koji obara sve rekorde gledanosti kako u BiH tako i u susjednim zemljama Srbiji i Hrvatskoj. Radnja nastavka vrti se oko Petra Maraša (Miloš Biković), koji više nije sitni kradljivac automobila već se prometnuo u krupnog kriminalca. Film “Južni vetar 2: Ubrzanje” i ovaj put donosi puno akcije i vratolomnih scena potjere. Priča, iako je fikcija, predstavlja način na koji se stvari zaista odigravaju u stvarnom životu. Podzemlje je okrutno i funkcionira po zadanim kodeksima ponašanja i strogim pravilima.

Kvaliteti filma svakako doprinosi impresivna glumačka postava. Pored Miloša Bikovića u filmu igraju Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Miodrag Radonjić, Jovana Stojiljković, Bogdan Diklić i Vuk Kostić, a u nastavku je zaigrao i Goran Navojec.

Za poređenje, “Južni vjetar: Ubrzanje” je u Bosni i Hercegovini već prvog vikenda distribucije pogledalo nevjerovatnih 1.273 posto više ljudi nego prvi film, sa 2.205 posto više vikend zarade na kino blagajnama.

“Možemo samo zaključiti da je zbog filma ‘Južni vjetar: Ubrzanje’ nastala prava opsada kino dvorana, kada nevjerovatnih 93.145 gledalaca koje je film u vikendu otvaranja ostvario u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Albaniji, pridodamo rezultatu filma na domaćem terenu – u Srbiji i Crnoj Gori, dolazimo do impresivnih 400.000 gledalaca u svega nekoliko dana, čime je ‘Južni vjetar: Ubrzanje’ zasjeo na vodeću poziciju najboljeg regionalnog kino otvaranja svih vremena”, kažu iz produkcije.

U prvoj sedmici prikazivanja „Južni vjetar: Ubrzanje“ je ostvario gotovo 60.000 gledatelja u BH kinima što sigurno predstavlja apsolutni rekord. Predhodni blockbuster koji je na repoertoar BH kina stigao iz Srbije, biografska drama Toma je u prvoj sedmici prikazivanja ostvarila 40.000 gledalaca što dovoljno govori o tome koliko se i ovdašnja publike uželjela odlaska u kino i gledanja kvalitetnih žanrovskih regionalnih ostvarenja.

U susjednoj Srbiji ovaj žestoki akcioni film koji posebno komunicira mlađim kategorijama gledatelja koji su zapravo i osnovna publika velikih prikazivačkih lanaca zabilježio je gotovo 100.000 gledatelja u prvoj sedmici prikazivanja dok je u Hrvatskoj film pogledalo preko 60.000 gledatelja. Sa sedmičnim totalom od gotovo 400.000 gledatelja u regionu može se slobodno reći da je „Južni vjetar: Ubrzanje“ oborio sve rekorde gledanosti u modernoj prikazivačkoj djelatnosti regiona u posljednjih 20 godine te nastavio izuzetno pozitivan trend regionalne filmske industrije.

Očigledno da su prazne ili zatvorene kino dvorane uzrokovane pandemijom Corona Virusa na Balkanu stvar prošlosti i da je ovo nagovještaj jednog vrlo uzbudljivog trenda u kojem regionalni filmovi sa komercijalnim potencijalom postaju natraženija roba za prikazivače i publiku a predpostaviti da će se ovaj trend nastaviti i krajem mjeseca decembra kada u kina regiona dolazi i novo ostvarenje kultnog beogradskog reditelja Srđana Dragojevića „Nebesa“ autora koji je već obarao rekorde gledanosti u regionu sa svojim predhodnim filmom „Parada“.

Za nadati se da će se ovom trendu pridružiti i novi film našeg oskarovca Danisa Tanovića „Deset u pola“ koji u kina regiona dolazi 02.decembra, a rezultati žanrovski određenih i komercijalno atraktivnih filmova koji dolaze iz susjednih zemalja regiona šalje jasnu poruku i našim autorima da se potrebno, čim je prije moguće, okrenuti prema produkciji žanrovski određenih ostvarenja pošto se Balkan u ova nestabilna vremena pandemije Corona virusa pokazuje kao jedno od potencijalno najatraktivnijih tržišta u cijelom svijetu za plasman ove vrste filmova.