EFP OBJAVIO ŽIRI ZA 25. IZDANJE EVROPSKIH NADOLAZEĆIH ZVIJEZDA U KOJEM JE I BH GLUMICA I KASTING DIREKTOR TIMKA GRIN

Žiri se sastoji od švedskog redatelja gruzijskog porijekla Levana Akina, poznatog po filmovima kao što su Krug i Određeni ljudi, kao i po režiji hvaljenog filma „I onda smo plesali“, koji je bio švedski kandidat za Oskara 2019.; kasting direktorica Timka Grin iz Bosne i Hercegovine, koja je glumila u filmovima „Kao da me nema“ Juanite Wilson, i „Smrt u Sarajevu“ Danisa Tanovića, koji su osvojili Grand Prix žirija i nagradu FIPRESCI na 66. Berlinalu, a nedavno i u „Murini“ ovogodišnje dobitnice Zlatne kamere Antonete Alamat Kusijanović; bivša evropska zvijezda pucanja Sara Serraiocco iz Italije, poznata po ulogama Baldwina u američkoj seriji „Counterpart“ uz J.K. Simmonsa, kao Nora u filmu „Nema zemlje za mladiće“ Giovannija Veronesija i kao Guila u filmu „Wordly Girl“ Marka Danielija – uloga koja joj je, između ostalih, donijela “Premio Pasinetti” Nacionalnog udruženja filmskih kritičara kao najbolja glumica. U žiriju je i luksemburški filmski producent Bernard Michaux koji je, između ostalog, producirao i „Collective“ Alexandera Nanaua, koji je nominiran u kategorijama najbolji dokumentarni igrani i najbolji međunarodni igrani film na 93. dodjeli Oskara, „The Restless“ Joachima Lafossea, kao i animirani film „Gdje je Anne Frank“ Arija Folmana, koji je trenutno nominiran za Europsku filmsku nagradu 2021. (Evropski animirani igrani film). Žiri zaokružuje njemački filmski znanstvenik i kustos Yun-hua Chen čije članke i filmske kritike na engleskom, kineskom i njemačkom jeziku možete pronaći u Directory of World Cinema, Journal of Chinese Cinemas, Film International, Cinephilia i nekoliko uređenih tomova.

Timka Grin rođena je u Sarajevu i internacionalni je casting direktor sa zapaženom listom hvaljenih filmova. Glumila je u igranim filmovima, kratkim filmovima i TV serijama, od kojih su mnoge osvojile nagrade, kao što je njena posljednja završena produkcija MURINA, dobitnica Camera d’Or na Filmskom festivalu u Cannesu ove godine. Članica je Akademije filmske umjetnosti i nauke (AMPAS), Evropske filmske akademije (EFA), Udruženja američkih glumaca (CSA) i trenutno je predsjedavajuća Međunarodne mreže direktora za glume (ICDN). Grin smatra da je svoje najvrednije profesionalno iskustvo stekla kroz rad sa tako renomiranim rediteljima kao što su braća Dardenne, Jean-Luc Godard, Danis Tanović, Aida Begić, Jasmila Žbanić, Marion Haensel i Marco Bellocchio, da spomenemo samo neke.

Svojom kombinovanom stručnošću žiri će izabrati deset najtalentovanijih i međunarodno najsvestranijih glumica i glumaca od 23 kandidata koje su nominovali njihovi nacionalni instituti za promociju filma, organizacije članice EFP-a. U Berlinu će deset talenata, koji će biti objavljeni sredinom januara, učestvovati u četvorodnevnom programu umrežavanja, kao iu industrijskim i medijskim događajima, koji će kulminirati ceremonijom dodjele nagrada.

EUROPEAN SHOOTING STARS, koji je finansijski podržan od strane programa Creative Europe MEDIA Evropske unije i sudjelujućih nacionalnih instituta za promociju filma (organizacije članice EFP-a) najstarija je i najefikasnija panevropska inicijativa koja baca reflektore na najtalentovanije glumice i glumce . Svake godine, u prosjeku, impresivnih osam od deset Shooting Stars će učestvovati na međunarodnim casting sesijama nakon programa.

Sve informacije o programu EPF i pune biografije svih članova žirija možete naći OVDJE.