BRAVO JASMILA! „QUO VADIS AIDA?“ NAJBOLJI EVROPSKI FILM 2021.GODINE!

Film „Quo Vadis, Aida?“ svoje veličanstveno putovanje započeo je svjetskom premijerom u takmičarkom programu Filmskog Festivala u Veneciji prošle godine. Od tada je osvojio niz nagrada na festivalima širom Evrope i svijeta te nominacije za BAFTA-e i Oscar u kategoriji najboljeg ostvarenja sa neengleskog govornog područja.

Nakon što su joj, po mnogima neopravdano, promakle nagrade filmskih akademija Velike Britanije i Amerike, Jasmila Žbanić potvrdila je svoj status jedne od najboljih i najplodonosnijih filmskih autorki današnjice na sinoć održanoj dodjeli nagrada Evropske filmske akademije. „Quo Vadis Aida?“ joj je donio nagradu za najboljeg reditelja Evrope, sjajnoj Jasni Đuričić nagradu za najbolju glumicu Evrope, što je prvi put u istoriji za jednog glumca sa prostora Balkana te osvojio nagradu za najbolji evropski film 2021.godine.

Momente dodjele i emotivne govore koje su održale i Jasmila Žbanić i Jasna Đuričić prilikom proglašenja nagrada možete pogledati OVDJE.

Ovo je novi istorijski uspjeh za BH kinematografiju, nakon što joj je Danis Tanović donio Oskara za najbolji film sa neengleskog govornog područja sa naslovom „Ničija zemlja“ , kao i Ahmed Imamović za najbolji kratki film Evropske filmske Akademije sa naslovom „10 min“. Na ovaj način je BH kinematografija još jednom dokazala da je jedna od najboljih i najplodonosnijih u Evropi i svijetu a Jasmila Žbanić dokazano jedna od najboljih filmskih autorki današnjice.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo pridružuje se čestitkama cijele BH javnosti, kolega iz filmske industrije i medija iz cijelog svijeta na ogromnom uspjehu Jasmili Žbanić, producentu Damiru Ibrahimoviću i kompletnoj ekipi filma „Quo Vadis Aida?“ sa željom da nastave i dalje raditi ovako uspješno i donositi nove nagrade Bosni i Hercegovini i našoj kinematografiji. Čestitamo!!!