NASTAVLJA SE USKA SURADNJA FONDACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO I HAVC-a

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus proteklog se vikenda po drugi put u ovoj godini susreo sa upraviteljem Hrvatskog audiovizualnog centra Christopherom Marcichem u Zagrebu.

Tokom vrlo uspješnog sastanka Beus i Marcich su obostrano istakli značaj bilateralne saradnje institucija na čijem su čelu te prošli sve mogućnosti zajedničkih aktivnosti na projektima u narednom periodu te nastavak razgovora u cilju pospješivanja dosadašnje ostvarene suradnje.

U proteklih godinu dana Fondacija za kinematografiju Sarajevo i HAVC ostvarili su puno bližu i konkretniju saradnju kako u odlučnosti ka zajedničkom nastupu prema evropskim filmskim fondovima tako i u razmjeni informacija i vijesti koje se tiču projekata i koprodukcija BH i hrvatske kinematografije.

Ponovo je istanknuto kako je obostrano otvorena podrška manjiskim koprodukcijama iz obije zemlje neophodna i u narednom periodu, kako bi se na taj način nastavno podržali autori iz BiH tako i Hrvatske i kako se odnosi dvije renomirane institucije trebaju osnažiti i tako omogućiti nesmetan preliv filmskih profesionalaca i sredstava.

Tokom sastanka gospodin Beus je ravnatelju Marcichu uručio i prigodni poklon a to je nova filmska publikacija autorice Lejle Panjete pod nazivom „Knjiga o filmu“ koja je u 2022.godini doživjela svoje dopunjeno izdanje na engleskom jeziku “Filmbook: An Illustrated Encyclopedic Guide“.

„Knjiga o filmu“ obrađuje tri oblasti: historiju filma, teoriju filma i filmsku praksu. Knjiga je enciklopedijsko-leksičkog karaktera, sa zanimljivim i lako pamtljivim objašnjenima, ilustriranim, definiranim i dizajniranim tako da su tematske jedinice prilagođene bržem pamćenju, većoj koncentraciji pri razumijevanju pojmova iz oblasti vezanih za filmsku umjetnost i praksu.

Lejla Panjeta je profesor iz oblasti filmskih studija i vizuelnih komunikacija. Diplomirala je teatarsku i filmsku režiju i žurnalistiku, magistrirala komunikologiju i doktorirala na filmskoj propagandi iz oblasti komunikacijskih nauka te je autorica niza publikacija koje su vezane za film i filmsku propagandu.