OTVOREN KONKURS ZA PRIJAVU FILMOVA ZA 20. FILMSKI FRONT U NOVOM SADU

Konkurs je zvanično otvoren i čeka na prijave u dvije takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodnoj selekciji. Ovogodišnji konkurs biće otvoren od 19. aprila do 31. avgusta. U okviru takmičarskog programa, festival uzima u obzir kratke igrane filmove koji su završeni poslije 1.1.2021. godine i čije trajanje ne prelazi 30 minuta. Pod istim uslovima u pogledu dužine trajanja i godine produkcije, Front u okviru pratećeg programa prima i eksperimentalne, dokumentarne i animirane filmove. Prijavljivanje na festival se vrši putem platforme FilmFreeway, a sve dodatne informacije o konkursu možete pronaći na zvaničnoj web stranici festivala.

Atmosfera na Festivalu Filmski Front u Novom Sadu

„Novina je da smo odlučili da se u takmičarskim selekcijama prvenstveno okrenemo kratkom igranom filmu. Jednostavno teško je uspostaviti jedinstvene kriterijume prilikom odabira i nagrađivanja filmova koji bi se primjenili ravnopravno na sve filmske vrste. Kako postoji dosta festivala koji na kvalitetan način prezentuju kratke dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove, riješili smo da se fokusiramo na kratki autorski igrani film. Novine u oblasti dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma publika će i dalje imati priliku da vidi na Frontu, ali kroz specijalne programe“, ističe direktorka festivala Nina Latinović.

„Ovogodišnji slogan Povratak korijenima referiše na sam karakter Filmskog Fronta koji je izrastao iz underground okruženja i ima tijesnu vezu sa nezavisnom muzičkom i strip scenom. U pitanju je i obeležavanje mini jubileja, 20. izdanja festivala. Festival od svojih početaka neguje nezavisno stvaralaštvo nastojeći da autore nezavisnog filma približi mainstream tokovima i ohrabri ih da učine korak dalje u svom stvaralaštvu – prije svega da prezentuju široj publici svoj rad i na taj način svoje viđenje svijeta učine vidljivijim“, dodaje selektor Filip Markovinović. 20. Filmski Front održaće se u periodu od 27. do 30. oktobra 2022. godine u Novom Sadu.

Preuzeto sa: www.fcs.rs ©