BALTIC EVENT KOPRODUKCIJSKI MARKET PRIMA PRIJAVE ZA 2022.GODINU

Co-Production Market Baltic Event održava se od 2005. godine, a mjesto je susreta igranih filmova u razvoju koji traže koproducente, finansijere i prodajne agente. Svake godine se odabere oko 15 projekata i održava se preko 300 unaprijed dogovorenih sastanaka s donosiocima odluka koji su Tallinn učinili svojom godišnjom usputnom stazom u potrazi za novim projektima za svoje planove.

Dok primarnu teritoriju tržišta čine Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Mađarska, Island, Latvija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Norveška, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Rusija i Ukrajina, projekti iz drugih krajeva, s obzirom na to da imaju vezu sa pomenutom regijom i žele da naprave prirodnu koprodukciju, su dobrodošli. Za predstavnike projekta se nudi obuka o temama kao što su marketing i distribucija u međunarodnom okruženju, mogućnosti za više platformi i alternativne metode finansiranja.

Radna atmosfera na Baltic Event koprodukcijskom marketu

Pripreme za Industry@Tallinn &; Baltic Event 2022 su u punom jeku te su prijave za najveće međunarodno tržište koprodukcije u Sjevernoj Evropi, sada otvorene i otvorene rano!

Prema Marge Liiske, šefici Industry@Tallinn &; Baltic Event, tim je prilagodio svoj raspored ove godine kako bi bolje zadovoljio potrebe svojih učesnika. „Proteklih godina su vidjeli svoj dio izazova, ali su također naučili našu industriju kako da bude agilnija. Otvaranje prijava ranije nam omogućava da zaista prilagodimo našu podršku individualnom razvojnom putu svakog projekta i osiguramo da pravi donosioci odluka budu u Talinu u novembru, kako bismo stvorili plodna, dugoročna partnerstva kojima se naš događaj ponosi. Prvi korak je pokretanje prijave, a naš tim je uzbuđen što će početi da se povezuje sa zainteresiranim stranama počevši u Cannesu ovog maja.”

Od 2002. godine, Baltic Event je prikazao preko 700 filmskih projekata, od kojih su mnogi stigli na platna širom svijeta i uživali u uspješnim festivalima. Projekti sa marketa su u prošlosti odabrani za Cannes, Berlinale, Veneciju, Karlove Vare, Varšavu, Kairo, Tribeca, itd. i donijeli su i nominacije za Zlatni globus i Oscar.

Prijave se primaju do 30.juna, pravila i uslove možete naći OVDJE. dok više informacija oko same prijave možete naći OVDJE.

Dodjela nagrada sa jednog od izdanja Tallinn Black Nights Film Festivala

Inače, Baltic Event Market održava se u okviru Tallinn Black Nights Film Festival koji je od pokretanja 1997.godine izrastao u jedan od najvećih filmskih festivala u Sjevernoj Europi i najprometnijih regionalnih industrijskih platformi, sa više od 1000 gostiju i delegata industrije i preko 160 akreditovanih novinara. Festival prikazuje oko 250 dugometražnih filmova i više od 300 kratkih filmova i animacija, a godišnje ga posjeti 80 000 ljudi.

Od 2014. godine festival posjeduje FIAPF-ovu akreditaciju za održavanje međunarodnog takmičarskog programa čime se festival svrstava u tzv. A-kategoriju filmskih festivala, pored ostalih 14 festivala u svijetu.

  1. Tallinn Black Nights Film Festival održat će se od 11. do 27. novembra 2022. a sve informacije o Festivalu možete naći na zvaničnoj web stranici.