PRIJAVE ZA 73.BERLINALE OTVORENE DO 02.NOVEMBRA

Berlinale je jedinstveno mjesto umjetničkog istraživanja i zabave. To je jedan od najvećih javnih filmskih festivala na svijetu koji svake godine privlači desetke hiljada posjetitelja iz cijelog svijeta. Za filmsku industriju i medije, jedanaest dana u februaru je i jedan od najvažnijih događaja u godišnjem kalendaru i nezaobilazni trgovački forum.

Međunarodni filmski festival u Berlinu ima bogatu istoriju. Festival je stvoren za berlinsku publiku 1951. godine, na početku Hladnog rata, kao „izlog slobodnog svijeta“. Oblikovan turbulentnim poslijeratnim periodom i jedinstvenom situacijom podijeljenog grada, Berlinale se razvio u mjesto interkulturalne razmjene i platformu za kritičko filmsko istraživanje društvenih pitanja. Do danas se smatra najpolitičnijim od svih velikih filmskih festivala. Berlinale dovodi velike zvijezde međunarodne kinematografije u Berlin i otkriva nove talente. Prati filmske stvaraoce svih disciplina na njihovom putu u centar pažnje i podržava karijere, projekte, snove i vizije.

Atmosfera na crvenom tepihu jednog od predhodnih izdanja Berlinalea

Svake godine u različitim sekcijama i posebnim prezentacijama Berlinala prikazuje se oko 400 filmova svih žanrova, dužina i formata. Širom spektra od igranih filmova do dokumentarnih formi i umjetničkih eksperimenata, publika je pozvana da se susreće sa izrazito suprotstavljenim miljeima, načinima života i stavovima, da svoje prosudbe i predrasude stavi na probu i da oživi svoje iskustvo gledanja i percepcije u carstvo između klasičnih narativnih formi i izvanredne estetike. Program takođe napreduje u intenzivnom dijalogu sa svojom publikom. Bogat niz govornih događaja, diskusije publike i stručni paneli omogućavaju aktivno učešće na festivalu.

Jasmila Žbanić sa Zlatnim medvjedom, glavnom nagradnom festivala kojeg je osvojila za ostvarenje “Grbavica”

Svi filmovi koji uđu u konkurenciju glavnog takmičarkog programa ulaze u konkureciju za osvajanje prestižne nagrade Zlatni medvjed koju je već osvojila naša proslavljena rediteljica Jasmila Žbanić za film „Grbavica“, dok je naš oskarovac Danis Tanović osvojio čak dva Srebrna medvjeda za naslov „Epizoda iz života berača željeza“.

Da biste prijavili film na Berlinale morate film i popunjen online formular za prijavu filma poslati na festival prije navedenog roka. Festival ne razmatra filmove za koje selekcijske projekcije nisu dostavljene u roku. Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona  trebaju pažljivo pročitati OPŠTA UPUTSTVA ZA PRIJAVU I UČEŠĆE kao i dodatna posebna pravila pojedinih sekcija.

Da bi bili primljeni u selekciju, Berlinale mora primiti i online formular za prijavu i pregled selekcije u dole navedenim rokovima. Uspješno završen film ne znači automatski uvrštavanje filma u program festivala.

Rok za slanje: 02. novembar 2022. za dugometražne filmove / 16. novembar 2022. za kratke filmove / 23. novembar 2022. za serije

Naknada za obradu: 175€ dugometražnih filmova i serija / €75 kratkih filmova (bez obzira na broj sekcija za koje se prijavljujete)

Datum završetka filma: U roku od 12 mjeseci prije festivala. Ponovne prijave nisu prihvatljive.

Status premijere: svjetske premijere imaju prioritet, međutim, sekcije imaju različite zahtjeve (pogledajte pregled odjeljaka).

Kategorije: sve sekcije prihvataju igrane filmove, dokumentarne forme, animacije kao i eksperimentalne filmove, ali ne i industrijske filmove ili reklame.

Svi zainteresovani autori i producenti mogu izvršiti prijavu svojih naslova za 73.Berlinale OVDJE.