FILM „BALKANIKA“ OTVARA 16. MOSTAR FILM FESTIVAL 11.NOVEMBRA

Ostvarenje Marina Mamuze „Balkanika“ svečano će otvoriti 16.Mostar Film Festival koji se ove godine održava u periodu od 11. – 15.novembra. Riječ je o krimi drami s elementima komedije iz natjecateljskog dijela programa, koja prati grupu ljudi koja ilegalno trguje ljudima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pored “Balkanike”, u ovom dijelu programa bit će prikazano još jedanaest filmova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije: “Švedsko srce moje majke”, “Heroji”, “Jahači”, “4:2”, “Zbornica”, “Stric”, “Praznik praznine”, “Baci se na pod”, “Divljaci”, “Nekad smo bili ljudi” i “Vučje bobice”.

Slaven Knezović u obraćanju novinarima na press konferenciji posvećenoj programu 16.MOFF

Na press konferenciji održanoj prije par dana ovo je novinarima i javnosti najavio  direktor Mostar Film Festivala Slaven Knezović koji je tom prilikom podsjetio kako je 16 godina iza festivala i da je to razdoblje na koje se mogu s ponosom osvrnuti te prisjetiti dobrih trenutaka, lijepih druženja i puno gostiju koji su prošli kroz Mostar, poručivši kako MOFF nastavlja u tom duhu.

Napomenuo je kako su na MOFF-u ove godine tri filma iz BiH, plus jedan u koprodukciji sa Slovenijom, odnosno četiri bh. dugometražna igrana filma, navodeći kako to predstavlja skok u bh. kinematografiji, čemu pridonose razni filmski festivali koji se odvijaju širom BiH.

Po njegovim riječima, ovogodišnji natjecateljski program obiluje velikim brojem glumačkih ostvarenja:

“Time će biti teži zadatak za ovogodišnji stručni žiri kojim predsjedava Dejan Dabić, filmski kritičar, autor animiranih filmova i umjetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, a članovi žirija su dr. sc. Branka Bešević Gajić, nagrađivana filmska i televizijska redateljica, umjetnica, producentica i scenaristica te Anila Gajević, osnivačica prve casting i talent agencije u BiH ‘Zona’ koja je danas postala vodeća agencija u jugoistočnoj Europi i šire”, istakao je Knezović.

Detalj sa dodjele nagrada jednog od predhodnih izdanja Mostar Film Festivala

U dokumentarnom dijelu programa bit će prikazano šest ostvarenja: “Glumčina”, “To je Toma”, “Pjevaj mi pjesmu”, “Sarajevo Safari”, “Evo sada vidiš da može”, “Uskrs, grad i rokenrol”. Tri kratka filma upotpunit će ovogodišnji festival, a riječ je o filmovima “Olga”, “Majka” i “Do dna”.

Nezaobilazan dio Mostar film festivala su i studentski filmovi, gdje će biti prikazano desetak filmova studenata iz Banjaluke, Cetinja, Zagreba i Novog Sada. U saradnji s akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival s ciljem promocije regionalne filmske umjetnosti s naznakom na filmsku glumu, cilj je doprinijeti i što boljem razvijanju i afirmaciji mladih autora u svijetu filmske industrije, poručili su organizatori. Ovogodišnji masterclass vodit će predavači glumac, redatelj i producent Dejan Aćimović te glumac Branko Janković.

Promocija monografije o Nedi Arnerić “Čarobna melanholija”, autorice Anite Panić, bit će održana u okviru festivala u subotu, 12. novembra, u 17.30 sati u maloj dvorani Kosače. Ovo je njena treća monografija nakon onih o glumcima Petru Kralju (1941.-2011.) i Mileni Dravić (1940.-2018.). Arnerić je glumila u više od stotinu filmova, 40 predstava i ostvarila je međunarodnu karijeru. Igrala je u Italiji, u Francuskoj i Americi.

Prodaja ulaznica za 16. Mostar film Festival počela je proteklog vikenda u Kosači. Svi zainteresovani sve informacije oko programa i dešavanja 16.Mostar film Festivala mogu pronaći OVDJE.