„PALA“ ZADNJA KLAPA NOVOG BH IGRANOG FILMA „EFEKAT LEPTIRA“

Delegacija Fondacije na čelu sa Predsjednikom Upravnog odbora Antoniom Beusom jučer je na poziv producentske kuće Naš film posjetila set snimanja novog BH igranog filma „Efekat Leptira“ američko-bosanskog reditelja Admira Buljugića koji je proglašen najboljim projektom za konkursu za podršku sufinansiranja filmskih projekata za 2021.godinu.

Pored velikog broja okupljenih medija koji su se odazvali pozivu i ispratili „zadnju klapu“ ovog izuzetno zanimljivog ostvarenja, delegacija Fondacije za kinematografiju Sarajevo imala je priliku da se iz prve roku uvjeri u odličnu atmosferu koja je vladala na setu snimanja koje je nakon nekoliko sedmica privedeno kraju na jednoj od izuzetno zanimljivih lokacija u blizini remize sarajevskog preduzeća GRAS.

Antonio Beus u društvu sa producentom Igorom Ražnatovićem, glumcem Mirvadom Kurićem i rediteljem Admirom Buljugićem

Producent filma „Efekat Leptira“ Igor Ražnatović iz udruženja NAŠ FILM koje potpisuje ovo ostvarenje u razgovoru za Fondaciju za kinematografiju Sarajevo istakao je: „Izuzetno smo zahvalni aktuelnom Upravom odboru Fondacije za kinematografiju Sarajevo na čelu sa gospodinom Beusom koji je u proteklih par godina omogućio i neafirmisanim autorima da sa kvalitetnim projektima i scenarijima dođu u mogućnost da iste realizuju i pretvore u igrane filmove“, i nastavio: „Posebno sam oduševljen projektom digitalizacije kina u lokalnim zajednicama Federacije BiH koji upravo sprovodi Fondacija i koji će i nama i svim ostalim autorima iz BiH i regiona omogućiti da sa svojim filmovima dođemo do punom većeg auditorijuma gledatelja u našoj zemlji već u narednoj godini“.

Reditelj Admir Buljugić obratio se okupljenim medijima povodom zadnje klape filma “Efekat Leptira”

Inače, ovo je drugi projekat koji producentska kuća NAŠ FILM radi sa Admirom Buljugićem nakon igranog filma „Reket“ iz 2013.godine. Admir Buljugić, scenarista i reditelj koji je svoje visoko obrazovanje stekao na Univerzitetu Columbia u Sjedinjenim državama autor je niza kratkih i igranih dokumentarnih filmova, a okupljenim novinarima je povodom završetka snimanja svog novog igranog filma istakao: „Ovo je sjajna produkcija koja je realizovana u proteklih nekoliko sedmica, a danas je zadnji dan snimanja. Mogu pohvaliti cijelu ekipu da smo uspjeli sve snimiti po planu. Imali smo loše vrijeme za vrijeme snimanja ali smo sve prevazišli bez većih problema. Kao reditelj sam u potpunosti zadovoljan sa materijalom koji smo snimili i nadam se da će naša vizija komunicirati sa širokom kino publikom.”

Reditelj je inspirisan pojavama u društvu i ukratko je objasnio radnju filma. „ Kada trojica prijatelja i bivših saboraca saznaju da je banka oduzela porodičnu kuću ženi od njihovog preminulog prijatelja i saborca, odlučuju da opljačkaju banku i da s tim parama odu na javnu licitaciju i otkupe tu kuću“.

Glumac Damir Mahmutović na setu

U filmu „Efekat Leptira“ koji bi prema riječima autora i producenta trebao ugledati svijetlo dana tokom ljeta naredne godine u naslovnim ulogama pojavljuju se Mirvad Kurić, Damir Mahmutovič, Saša Oručević, Mediha Musliović, Josip Pejaković, Faketa Salihbegović-Avdagić, Ivana Perkunić i drugi.