ODRŽANA PREMIJERA DUGOMETRAŽNOG DOKUMENTARCA „PISAR NOVIH STEĆAKA“ U DANSKOJ

Projekcija duže verzije dokumentarnog filma „Pisar novih stećaka“ održana je u petak 16. decembra u Bosanskom kulturnom centru u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske, , te gradu Odense dan kasnije.

Film prati nastajanje bosansko-danskog stećka, skulptora Adisa Elias Fejzića, kojeg su naručile izbjeglice iz BiH nastanjene u Odenseu, Danska. Zamišljen kao znak zahvalnosti novoj domovini, Adis ga je kreirao kao spomenik kulturama obje zemlje.

Adis Fejzić je protagonist dokumentarnog filma “Pisar Novih stećaka”

Fejzić oživljava prije pet vijekova ugaslu tradiciju klesanja jedinstvenih nadgrobnih spomenika-stećaka, reinterpretirajući tradicionalne motive i arhaično bosansko čirilićno pismo, i tako kaže „kleše jazz“ dok slijedi kreativne principe srednjovjekovnih bosanskih skulptora i stvara memorijale posvećene univerzalnim ljudskim vrijednostima.

Projekcije u Odenseu organizovali su BH radio i Udruženje logoraša u tom gradu, a u Kopenhagenu Bosanski kulturni centar Kopenhagen. Dokumentarni film su pogledali predstavnici bosanskohercegovačke zajednice u dva grada ali i gradonačelnik Odensea Peter Rahbæk Juel.

Prisutnima su se obratili i autori dokumentarnog filma Almir Berkovac, producent Frame+, Dragan Stanimirović, režiser i scenarist, te glavni protagonista dokumentarca skulptor Adis Elias Fejzić.

Dokumentarni film „Pisar novih stećaka / A standing man“ je za Aljazeeru Balkans 2021. producirala bosansko-hercegovačka produkcija FRAME PLUS. Promocija i prezentacija ovog dokumentarnog filma podržana je od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Trailer filma „Pisar novih stećaka“ možete pogledati u nastavku: