BRIFF COPRODUCTION MARKET PRIMA PRIJAVE DO 13.MARTA

Međunarodni filmski festival u Briselu (BRIFF), održat će se od 27. juna do 5. jula 2023. u srcu Brisela za svoje 6. izdanje!

I ove godine, BRIFF obećava koncentraciju snažnih slika i emocija na velikom ekranu.

3 takmičenja (međunarodna, nacionalna i nedelja reditelja), retrospektive, cartes blanch, projekcije na otvorenom. Festival ima vrlo jaku industrijsku sekciju koja je otvorila poziv za prijave za koprodukcijski market.

Producenti, režiseri, glumci, tehničari, kupci okupljaju se u Briselu svake godine. Tokom BRIFF-a, svi filmski profesionalci su pozvani u centar grada kako bi kroz sastanke i forume razgovarali o budućnosti europske kinematografije: njenoj promociji, distribucijskoj mreži, kako se fokusirati na svoju osnovnu publiku.

Učešće u marketu uzeće slijedeće institucije: l’Union des Producteurs Francophones de Films, l’Association des Scénaristes de l’Audiovisuel, l’Association des Réalisateurs & Réalisatrices de Films, l’Union des Artistes, Europe Distribution i drugi.

Radna atmosfera sa jednog od predhodnih izdanja BRIFF marketa

Bruxelles Co-Production Market je inicijativa koja ima za cilj da podrži perspektivne igrane filmove u razvoju i poveže ih s potencijalnim partnerima. Stvoren 2016. s fokusom na pomaganje evropskim producentima u pronalaženju koprodukcija belgijske manjine, podijeljen je u dva različita dijela:

  • Gap Financing Sessions, u skladu sa početnim ciljevima tržišta, izbor evropskih projekata koji posebno traže belgijske saradnike,
  • UP: Nadolazeći producenti, odjeljak posebno dizajniran za producente u ranoj karijeri.

Odabrani projekti su predstavljeni tokom pitch sesija i sastanaka jedan na jedan. Profesionalci iz industrije koji žele da se sastanu sa nosiocima projekta pozvani su da se registruju kao učesnici.

U sklopu partnerstva sa Festivalom International Music & Cinema à Marseille (MCM), nagrada Music & Cinema Award dodjeljuje se jednom od odabranih projekata.

Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona sve informacije o marketu i načinu prijave mogu naći na zvaničnoj web stranici istog OVDJE.