EDWARD NORTON I ULA PONTIKOS NA TREĆEM PONTA LOPUD FESTIVALU

Na predstojećem izdanju Ponta Lopud festivala, koji će se održati od 20. do 24. juna na otoku Lopudu u Hrvatskoj, predavanja i radionice za regionalne profesionalce u kategoriji „Glumci“ pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima. Imena filmskih umjetnika već su otkrivena – među njima je i Muhamed Hadžović iz BiH, a sada znamo i kroz čija će bogata profesionalna i osobna iskustva sudionici dobiti priliku usavršiti svoja znanja i profesionalne kompetencije. Riječ je o umjetniku koji je već gotovo trideset godina u samom vrhu svjetske kinematografije, a čija biografija govori sama za sebe.

Edward Norton jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije, glumio je u preko pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva. Triput je nominiran za nagradu Oskar (“Iskonski strah“, “Generacija X“ i “Birdman“), kao i za nagradu Udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih za glumu i produkciju. Glavni masterclass Edwarda Nortona poslušat će svi sudionici Ponte Lopuda, a narednih dana uslijedit će radionice samo za sudionike u kategoriji “Glumci”.

Neke od uloga koje su odredile veliku i značajnu karijeru Edwarda Nortona

“Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim rediteljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa”, izjavio je Edward Norton u povodu svog sudjelovanja na trećem izdanju Ponta Lopud festivala.

Drugu godinu zaredom u sklopu Ponta Lopud festivala održat će se i stručni programi za snimateljice. Doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji sastavni je dio svjetonazora festivala Ponta Lopud, pa će i na ovogodišnjem, trećem festivalskom izdanju u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i regionalnim filmskim centrima iz BiH, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, biti organiziran teoretski i praktični rad s jednom od svjetski poznatih direktorica fotografije na filmu (DOP). Tri sudionice stručnih programa za snimateljice svoje će vještine “izbrusiti” uz Ulu Pontikos, članicu Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Poput Edwarda Nortona, i Ula Pontikos svoj će glavni masterclass održati sa sudionicima svih triju kategorija sudionika, nakon čega će se posvetiti samo snimateljicama i to kroz teoretski i praktični rad.

Ula Pontikos je višestruko nagrađivana smimateljica iz Velike Britanije

Drugu godinu zaredom u sklopu Ponta Lopud festivala održat će se i stručni programi za snimateljice. Doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji sastavni je dio svjetonazora festivala Ponta Lopud, pa će i na ovogodišnjem, trećem festivalskom izdanju u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i regionalnim filmskim centrima iz BiH, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, biti organiziran teoretski i praktični rad s jednom od svjetski poznatih direktorica fotografije na filmu (DOP). Tri sudionice stručnih programa za snimateljice svoje će vještine “izbrusiti” uz Ulu Pontikos, članicu Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Poput Edwarda Nortona, i Ula Pontikos svoj će glavni masterclass održati sa sudionicima svih triju kategorija sudionika, nakon čega će se posvetiti samo snimateljicama i to kroz teoretski i praktični rad.