PRIJAVE ZA BEAST FILM FESTIVAL OTVORENE DO 20. MAJA

Ulazeći u svoje 6. izdanje, BEAST International Film Festival se vraća u Porto od 27. septembra do 1. oktobra 2023. Tokom 5 festivalskih dana, BEAST IFF će Porto pretvoriti u centar kinematografske kulture Centralne i Istočne Evrope kroz projekcije, majstorske kurseve , radionice i nekoliko događaja vezanih za industriju.

Od svog prvog izdanja (2017.), Međunarodni filmski festival BEAST okupio je zajednicu u Portu u proslavi najboljeg kina iz Centralne i Istočne Evrope. Kroz svoje javne projekcije, BEAST IFF premijerno prikazuje visoko kuriran program koji uključuje igrane, dokumentarne, kratke filmove i animaciju. Pitanja i odgovori nakon projekcija stvaraju prostor za povezivanje filmaša, pionira, kreatora mišljenja i šire publike.

Radna atmosfera sa jednog od predhodnih izdanja BEAST IFF

BEAST IFF ima za cilj da pruži platformu za nove filmske stvaraoce CIE i portugalske režisere koji rade u inostranstvu. Do sada je BEAST IFF prikazao preko 500 filmova koji predstavljaju preko 21 zemlje iz regiona. Zvanično takmičenje predstavlja četiri kategorije: EAST WAVE (igrani film), EAST DOC (dokumentarni film), eksperimentalniEAST (eksperimentalni film) i AnimaEAST (animacijski film), prikazujući kratke i srednje dugometražne filmove objavljene u posljednje dvije godine.

Na festival se mogu prijaviti filmovi iz Centralne i Istočne Evrope ili filmskih stvaralaca istočnoevropskog porijekla iz cijelog svijeta, bez obzira na temu, kao i filmovi međunarodnih filmskih stvaratelja s fokusom na CEE regiju.

Prihvatljive zemlje:

Estonija, Gruzija, Litvanija, Letonija, Poljska, Bjelorusija, Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Ukrajina, Kosovo.

Maksimalno trajanje filmova prijavljenih na konkurs je 60 minuta i moraju biti završeni nakon 2021. godine.

Selekcioni tim je ovlašćen da odbije sve radove koji ne zadovoljavaju tražene tehničke standarde, kvalitet i usklađenost sa idejom festivala. Njihovi izvještaji su konačni i povjerljivi.

Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona mogu se prijaviti za učešće sa svojim ostvarenjima isključivo putem platforme filmfreeway.com OVDJE a sve informacije oko Festivala i dešavanja na istom mogu pronaći na zvaničnoj web stranici OVDJE.