OBJAVLJEN ŽIRI TAKMIČARSKOG PROGRAMA – IGRANI FILM 29. SARAJEVO FILM FESTIVALA

Mia Wasikowska, predsjednica žirija 29. Sarajevo Film Festivala izjavila je: “Oduševljena sam što ću biti predsjednica žirija 29. Sarajevo Film Festivala sa tako divnim članovima međunarodne umjetničke zajednice. Čini se da je ovo posebno važan trenutak da se prisjetimo početaka festivala i da slavimo važnost okupljanja s ciljem promocije različitih kultura, perspektiva i iskustava kroz umjetnost.“

Wasikowska se pridružuje plejadi filmskih autorica i autora koji su predsjedavali žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Jeremy Irons (2007), Nuri Bilge Ceylan (2008), Mirjana Karanović (2009), Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornél Mundruczó (2012), Danis Tanović (2013), Béla Tarr (2014), Călin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018), Ruben Östlund (2019), Michel Hazanavicius (2020), Jasna Đuričić (2021), Sebastian Meise (2022).

Članovi žirija takmičarskog programa – igrani film – 29.Sarajevo Film Festival

Predsjednica žirija

Mia Wasikowska

Glumica, rediteljica

(Australija, Poljska)

Mia Wasikowska nedavno je ostvarila ulogu u trileru CLUB ZERO Jessice Hausner, premijerno prikazanom na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

U skorije vrijeme ostvarila je uloge u filmovima: BERGMANOVO OSTRVO rediteljice Mie Hansen-Love, BLUEBACK reditelja Roberta Connollyja, zasnovanom na istoimenom romanu Tima Wintona, BLACKBIRD reditelja Rogera Michella pored Kate Winslet, Sama Neilla i Susan Sarandon, Netflixovom filmu THE DEVIL ALL THE TIME s Chrisom Evansom, Robertom Pattinsonom i Tomom Hollandom, te debitantskom filmu rediteljice Mirrah Foulkes, JUDY AND PUNCH, koji joj je donio nagradu Kruga filmskih kritičara Australije za najbolju glumicu.

Međunarodno priznanje stekla je glavnom ulogom u ekranizaciji romana Lewisa Carrola, ALISA U ZEMLJI ČUDA reditelja Tima Burtona iz 2010. godine, u kojem je igrala sa Johnnyjem Deppom, Anne Hathaway i Helenom Bonham Carter. Ova uloga donijela joj je nagradu AFI za najbolju internacionalnu glumicu. Istu ulogu reprizirala je 2015. godine u nastavku ALISA IZA OGLEDALA reditelja Jamesa Bobina.

Zlatko Burić

Glumac

(Hrvatska, Danska)

Zlatko Burić debitovao je u danskoj kinematografiji legendarnom ulogom Mila u filmu PUSHER Nicolasa Windinga Refna (1996). Za ovu ulogu dobio je nagradu za Najboljeg sporednog glumca Danskog udruženja filmskih kritičara, Bodil Awards. Potom prelazi na televiziju, gdje je imao glavnu ulogu u seriji TAXA (1997-1999), da bi kasnije ponovo sarađivao s Nicolasom Windingom Refnom u filmu BLEEDER (1999) uz Madsa Mikkelsena, a potom opet igrao Mila u završetku trilogije, PUSHER 3 (2005). Međunarodni naslovi u kojima je ostvario uloge uključuju DIRTY PRETTY THINGS Stephena Frearsa (2002) uz Chiwetela Ejiofora, film 2012. Rolanda Emmericha (2009) uz Johna Cusacka i film TEEN SPIRIT Maxa Minghellea (2018) uz Elle Fanning. Burić je 2021. udružio snage sa švedskim rediteljem Rubenom Östlundom u filmu TROUGAO TUGE, koji je nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine. Iste godine Burić je dobio nagradu za najboljeg glumca na dodjeli Evropskih filmskih nagrada za ulogu Dimitrija u TROUGLU TUGE. Godine 2023. glumio je u Netflixovoj seriji COPENHAGEN COWBOY Nicolasa Windinga Refna te u filmu Martina Skovbjerga COPENHAGEN DOES NOT EXIST (2023. godine).

Danica Ćurčić

Glumica

(Srbija, Danska)

Danica Ćurčić, nagrađivana glumica, diplomirala je na Danskoj nacionalnoj školi scenskih umjetnosti 2012. godine. Rođena u Srbiji, odrasla je u Danskoj. Njena biografija uključuje uloge u serijama THE CHESTNUT MAN, WARRIOR i FACE TO FACE, i filmovima MURINA, SILENT HEART, OUT STEALING HORSES i DEPARTMENT Q: THE ABSENT ONE. U skorije vrijeme ostvarila je uloge u psihološkoj drami BABY PYRAMID, seriji Larsa von Triera THE KINGDOM EXODUS i filmu MRAK. Uz filmsku, Ćurčić ima i istaknutu pozorišnu karijeru, uključujući uloge kao što su Julija u „Romeu i Juliji“ i Viola u „Na Tri kralja ili kako hoćete“ u Kraljevskom Danskom Pozorištu.

Juraj Lerotić

Reditelj, glumac

(Hrvatska)

Juraj Lerotić rođen je u Kielu. Studij filmske režije završio je u Zagrebu. Debitantski film SIGURNO MJESTO za koji je napisao scenarij, režirao ga i u kojem glumi, prikazan je na festivalima širom svijeta i dosad je nagrađen s više od dvadeset nagrada – između ostalih i nagradom za Najbolji debitantski film i Best Emerging Director Award festivala u Locarnu te Srcem Sarajeva za najbolji film i najbolju mušku ulogu na 28. Sarajevo Film Festivalu. Živi i radi u Splitu i Zagrebu.

Josh Siegel

Kustos Odsjeka za film u MoMA-i

(SAD)

Josh Siegel, kustos Odsjeka za film u MoMA-i, organizovao je preko 150 filmskih, medijskih i galerijskih izložbi, od kojih su mnoge rangirane među najbolje u New York Timesu, Artforumu, Film Commentu, Cahiers du cinéma i New Yorkeru. Član je odbora za selekciju na festivalima New Directors/New Films i Doc Fortnight, a osnivač je i direktor festivala To Save and Project: The MoMA International Festival of Film Preservation (Sačuvati i prikazati: MoMA međunarodni festival očuvanja filma). Siegel je urednik i autor knjige „Frederick Wiseman i moderna savremena umjetnost u MoMA-i od 1980. godine“, te monografija „Dušo, hladno je napolju: historija finske kinematografije“ i „Poljska škola filma u Łodźu: 50 godina“. Član je izvršnih odbora u MacDowellu (uz odbore za nominaciju, prijem i DEAI), Light Industryu, Cinema Tropicalu i Fondaciji Maurice Sendak.