POSLIJE KRAJA SVIJETA AUTORA I PRODUCENTA SRĐANA ŠARENCA PODRŽAN OD STRANE FILMSKOG CENTRA SRBIJE

Prije nekoliko dana objavljeni su rezultati konkursa Filmskog Centra Srbije o izboru korisnika po konkursu za sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2023.godinu a u kategoriji sufinasiranja proizvodnje manjinskih koprodukcija podržan je novi dokumentarni film proslavljenog autora Srđana Šarenca „Poslije kraja svijeta“.

Ovo je jedini bosansko hercegovački film kojeg je podržala komisija Filmskog Centra Srbije u sastavu: Čedomir Kolar, Svetozar Cvetković, Kristina Đuković, Natalija Avramović i Svetozar Cvetković. “Poslije kraja svijeta” je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.Ovaj dokumentarni film je podržan od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo te nedavno i Filmskog Centra Crne Gore.

Detalj sa snimanja dokumentarnog filma Srđana Šarenca “Poslije kraja svijeta” koji je podržan od strane filmskog Centra Srbije

U odluci komisije se kaže:

Dugometražni dokumentarni film POSLIJE KRAJA SVIJETA prati organizatore prvog istoimenog filmskog festivala u Sarajevu, održanog tokom rata 1993. godine. Arhivski snimci osnivanja festivala u tragičnim okolnostima, animirane sekvence, kao i usmena istorija o nastanku festivala, otvaraju prostor za promišljanje različitih pitanja vezanih za kompleksan odnos umetnosti i rata. Kroz priče Harisa Pašovića i okupljenih filmskih radnika biče postavljeni istorijski i umjetnički okviri uslova u kojima je nastao kulturni događaj sa ciljem da stanovnicima Sarajeva vrati nadu i makar prividan osjećaj normalnog života. Dokumentarni film POSLIJE KRAJA SVIJETA mogao bi da posluži ne samo kao artefakt naše bliske prošlosti, već i kao sredstvo preko kog se nova, mlađa publika upoznaje sa ratnom, ali i kulturnom istorijom post-jugoslovenskog prostora.  Iz navedenih razloga, komisija odlučuje da podrži projekat.

Srđan Šarenac je višestruko nagrađivani BH autor dokumentarnih filmova

Srđan Šarenac je višestruko nagrađivani režiser i producent. Producent i koproducent je igranih filmova: JAHAČI, reditelja Dominika Menceja (takmičarski program 28. Sarajevo film festivala), NEBESA, reditelja Srđana Dragojevića (nagrada žirija mladih na A filmskom festivalu – Locarno film festivalu), MATER, reditelja Jure Pavlovića ( svjetska premijera na A filmskom festivlau – Black Nights, Talinn)

Srđan Šarenac režirao je filmove i serije: BUGARSKI SAN, 2 ŠKOLE, SELO BEZ ŽENA, SELMA, KAKO JE NASTALA TOP LISTA NADREALISTA, MILE U BORBI PROTIV TRANZICIJE… Film SELO BEZ ŽENA je po izboru Instituta za dokumentarni film iz Praga uvršten među 20 najboljih filmova iz Istočne Evrope u 21. vijeku