NAJGLEDANIJI BH. FILM U 2022. GODINI “AMANET” DOBIJA SVOJ NASTAVAK NAZIVA “TESTAMENT”

Prvi kadrovi novog filma u režiji Mirze Begovića pod nazivom “Testament” bi trebali biti snimljeni u oktobru na nekoj od poznatih bh. lokacija dok bi više od 70 posto filma trebalo biti snimljeno u aprilu i junu naredne godine.

Film će producirati AmfiTeatar i Hudhud produkcija Sarajevo, a osim Mirze Begovića kao scenariste i reditelja, u produkcijskom timu je i Nevres Softić, producent i direktor fotografije, Ajdin Hasanić, izvršni producent, Zlatko Sofović kao menadžer produkcije i mnogi drugi.

Kada je riječ o glumačkoj postavi u filmu će igrati Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Iva Filipović, Faketa Salihbegović Avdagić, Mugdim Avdagić, kao i većina glumačke postave iz Amaneta. Također, u odnosu na “Amanet” u filmu će se pojaviti i neka nova lica poznata bosanskohercegovačkoj publici.

Produkcija filma “Testament”, za razliku od “Amaneta” koji je snimljen sa ličnim sredstvima, podržana je od Fondacije za kinematografiju, a kino distribuciju za BiH će raditi UNA FILM BiH.

“Testament” je drugi dugometražni film mladog BH autora Mirze Begovića nakon hita “Amanet”

Radnja filma “Testament” je smještena u predratne devedesete u BiH gdje upoznajemo život u jednom selu i sve probleme s kojima se stanovnici tog sela svakodnevno sukobljavaju. Nakon što Asad, glavni lik, sazna da poslije umrlog oca nije naslijedio imovinu, primoran je i sam upoznati rad i život u industrijskoj Zenici s početka devedesetih godina.

Očekujući da će uporedo studirati i raditi, vrlo brzo saznaje da je izgubio pravo na školovanje, ali i da život radnika zeničke Željezare je sve osim obične radničke svakodnevnice. Na fenomen željezarske plate, kafane, kocke, trgovine i proizvodnje ilegalnih mlinova, ni sam ne ostaje imun, što se uveliko reflektuje na njegov porodični život, ali i život u selu Podstijena.