U TOKU SNIMANJE NOVOG FILMA DINE MUSTAFIĆA „PAVILJON“ U ZENICI

Nakon 20 godina pauze, bosanskohercegovački režiser Dino Mustafić, čiji je debitantski film Remake (Refresh) osvojio posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2003. godine, trenutno je u produkciji sa svojim drugim dugometražnim filmom. „Paviljon“ je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske u kojoj glume poznati glumci Rade Šerbedžija, Miralem Zubčević, Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

Dino Mustafić je okupio glumačke legende iz regiona za film Paviljon

U pitanju je priča o grupi štićenika staračkih domova koji nakon godina pogoršanja životnih uslova odlučuju da dignu ustanak protiv lekara i administracije. Imaju oružje, sada imaju i taoce, a kada se umiješa policija, pregovori su teški jer nemaju šta da izgube. Scenario je zajedno sa sjajnim BH scenaristom i publicistom Emirom Imamovićem napisao poznati hrvatski novinar i pisac Viktor Ivančić.

Produkciju filma Paviljon radi Mustafa Mustafić putem producentske kuće Panglas

Proslavljeni direktor fotografije i reditelj Mustafa Mustafić producira film putem kompanije Panglas u koprodukciji sa Bojanom Maljević iz srpskog Monte Royal Pictures International, Dejanom Krajčevskim iz makedonskog Krug filma i Igorom Vranjkovićem iz hrvatskog Cine Planeta. Produkcija projekta je podržana od strane Fondacije za kinematografiju, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Filmskog centra Srbije i Sjevernomakedonske filmske agencije.

Produkcija ovog dugo očekivanog naslova radi se sa procjenjenim budžetom od oko milion KM a glavno snimanje počelo je 13. septembra 2023. u Zenici. Drugi dio snimanja planiran je za sredinu marta 2024. a cijela produkcija odvijaće se samo u Bosni i Hercegovini.