BH. KANDIDAT ZA OSCARA, “EKSKURZIJA“ UNE GUNJAK NAKON SINOĆNJE KINO PREMIJERE OD DANAS PREDVODI REPERTOAR KINA MREŽE NEZAVISNIH PRIKAZIVAČA

“Ekskurzija“, bh. rediteljice Une Gunjak novi je naslov na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača, koji počinje sa prikazivanjem od 26. oktobra. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Locarno Film Festivalu gdje je osvojio Specijalno priznanje. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film, izvan konkurencije, a Evropska filmska akademija izabrala je “Ekskurziju“ u selekciju najboljih evropskih filmova preporučenih za nominacije za Evropske filmske nagrade.

Rediteljica Una Gunjak tokom video obračanja publici na kino pretpremijeri filma “Ekskurzija” održanoj u kinu Meeting Point

U punom kinu Meeting Point u Sarajevu sinoć je pred početak distribucije u svim BH kinima održana kino pretpremijera filma “Ekskurzija” a nakon projekcije održan je i razgovor s dijelom ekipe filma. „Željela bih da ovaj film bude film koji će se dopasti ne samo kritici, nego i publici. Nadamo se da će ovaj film biti i za roditelje i za djecu“, izjavila je Bakšić Čamo. Uni Gunjak ovo je prvi igrani film. Ideja o ovom filmu je od samog početka do kraja – do realizacije, ostala ista, izjavila je Gunjak. „Ono što smo na početku željeli reći, rekli smo u filmu. Izazov je bio dotaknuti sve primarne emocije, i uspjeli smo u tome“, rekla je Gunjak.

Ekskurzija je ovogodišnji BH kandidat za Oskara a od 26.oktobra predvodi repertoar Mreže nezavisnih kino prikazivača

Radnja filma prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Una Gunjak potpisuje scenarij i režiju filma.

Trailer filma “Ekskurzija“ možete pogledati u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=kISJ8NeMG54

Od novih naslova aktuelne svjetske produkcije koji će se u sedmici od 26. oktobra naći na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača također treba izdvojiti horor “Five Nights at Freddy’s“, novi film velikog Martina Scorsesea “Killers of the Flower Moon“, akcioni triler “Retribution“ sa Liamom Neesonom, inspirativnu dramu “Dumb Money“ baziranu prema istinitim događajima, te animirana ostvarenja “Ričard roda 2“ i “Guliver Returns“.

Ekipa filma “Čuvari formule” na 29. Sarajevo Film Festivalu gdje je novi film Dragana Bjelogrlića osvojio nagradu Publike

Za narednu filmsku sedmicu od 2. novembra Mreža nezavisnih kino prikazivača najavljuje otvaranje novog regionalnog filma. Riječ je o ostvarenju “Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, koji je na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu osvojio Nagradu publike.