POZIV ZA PROGRAM LA FABRIC CINEMA CANNES FILM FESTIVALA OTVOREN DO 08.NOVEMBRA

La Fabrique Cinéma je kreirao Institut français, u partnerstvu sa France Médias Monde i Međunarodnom organizacijom frankofonije kako bi podržao nove talentovane filmske stvaraoce iz južnih i zemalja u usponu na međunarodnom tržištu.

Međunarodni poziv za prijave ograničen na 110 projekata raspisuje se svake godine. Prijave ocjenjuje selekciona komisija koju čine scenaristi, režiseri, montažeri, konsultanti, programeri festivala i članovi nacionalnih i međunarodnih kulturnih ili kinematografskih organizacija. Osim selekcije koja se vrši putem poziva za prijavu, komisija za selekciju može izabrati projekte kroz partnerstvo i/ili među bivšim aplikantima La Fabrique. Ovi projekti će biti jasno identifikovani.

Program će se održati na licu mjesta za vrijeme Festivala u Kanu. Dio aktivnosti programa odvijat će se online od sredine aprila. Reditelj i lokalni producent odabranog projekta biće dočekani u Cannesu na period od 7 do 10 dana tokom Festivala u Cannesu. Učesnici su saglasni da budu dostupni u trajanju od 8 dana u aprilu i za vrijeme trajanja programa u Cannesu.

Učesnici jednog od predhodnih izdanja programa La Fabric Cinema

Učesnici će imati koristi od intenzivnog programa i personaliziranog treniranja. Ovaj program ima za cilj da pomogne u finansiranju njihovih projekata kroz individualne sastanke sa francuskim i međunarodnim producentima, kao i grupne sastanke sa profesionalcima, u partnerstvu sa Festivalom u Cannesu i paralelnim selekcijama. Štaviše, snažna posvećenost pokrovitelja La Fabrique Cinéma omogućava svake godine plodne rasprave o odabranim projektima. Organizirano je i planiranje susreta sa francuskim i međunarodnim proizvođačima i prodajnim agentima.

Kriteriji za prijavu su slijedeći:

  • Projektni film u razvoju mora biti rediteljev prvi ili drugi dugometražni igrani, dokumentarni ili animirani.
  • Režiser i producent moraju biti iz jedne od kvalifikovanih zemalja, a producent mora imati produkcijsku kuću u jednoj od kvalifikovanih zemalja.
  • Producent mora producirati kratki ili dugometražni film u posljednjih pet godina.
  • Svaki režiser ili producent može prijaviti samo jedan filmski projekat.
  • Zbog međunarodnog okruženja Cannes Marketa, režiser i producent moraju govoriti engleski.
  • Prijava mora biti potpuna da bi bila uzeta u obzir.

Program je uglavnom dizajniran za pronalaženje francuskih i evropskih koproducenta. Nije neophodno imati koproducenta da biste se prijavili. Mogu se prijaviti i projekti koji već imaju pridružene koproducente. Koproducenti se ne mogu prijaviti, ali se moraju pojaviti u obrascu za registraciju. Odabrani projekat koji nije obavijestio Institut français da su neki koproducenti priključeni mogao bi biti odbijen.

Prijave za program se primaju najkasnije do 08.novembra a svi zainteresovani reditelji i producenti iz BiH i regiona mogu se prijaviti za program La Fabric Cinema OVDJE. Sve informacije oko programa i regulative za prijavu svi zainteresovani mogu pronaći OVDJE.