EVROPSKI FILMSKI KLUB POČEO S RADOM, SUDJELOVALI I MLADI IZ SARAJEVA

U kinu Meeting Point u Sarajevu značajan broj mladih iz BiH obilježio je početak rada Evropskog filmskog kluba pogledavši film EVERYTHING WILL CHANGE, koji je istovremeno prikazan u više od 35 kino dvorana širom Evrope. Mladi su u kinu Meeting Point o filmu, kino kulturi i umjetnosti razgovarali s rediteljem Nerminom Hamzagićem, a moderator razgovora bio je glumac Kemal Čebo.

Nermin Hamzagić i Kemal Čebo u druženju sa mladima iz Sarajeva nakon projekcije filma Everything Will Change

Evropska filmska akademija već dvije godine, uz podršku programa MEDIA Kreativne Evrope, razvija Evropski filmski klub koji je zvanično pokrenut u nedjelju u Cinéma Galeries u Bruxellesu, a partneri Evropskoj filmskoj akademiji u Bosni i Hercegovini su Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Na filmskom druženju mladih objavljena su i tri evropska filma nominirana za Nagradu za najbolji film mladog žirija: LONGING FOR THE WORLD (režija: Jenna Hasse), ONE IN A MILLION (režija: Joya Thome) i SCRAPPER (režija: Charlotte Regan).

Mladi iz Sarajeva na druženju koje su organizovali Sarajevo Film Festival i kino Meeting point

Evropski filmski klub je digitalna platforma koja omogućava jednostavan pristup odabranom katalogu evropskih filmova tinejdžerima u dobi od 12 do 19 godina. Temelji se na uspjehu i iskustvu Akademijine nagrade za mladu publiku (od 2012. godine) i omogućit će mladoj publici tokom cijele godine pristup kako bi istražili evropske filmove.

Dobitnik Nagrade za najbolji film mladog žirija bit će proglašen 9. decembra na ceremoniji dodjele Evropskih filmskih nagrada u Berlinu.

Svi zainteresovani više informacija o programu mogu pronaći na zvaničnoj web stranici Evropskog filmskog kluba OVDJE.