FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU ODLUČNA U PODRŠCI SARAJEVO FILM FESTIVALU I OBALA ART CENTRU NAREDNOM PERIODU

Predsjednik Upravog odbora Fondacije Antonio Beus razgovarao sa predstavnicima Sarajevo Film Festivala i Obala Art Centra o svim aktuelnostima i realizaciji podrške u proteklom periodu i novoj godini

Sa imenovanjem krajem prošle godine novoizabrani Upravni odbor Fondacije za kinematografiju, krenuo je sa realizacijom planiranih aktivnosti početkom 2021.godine. Kao prvu stvar u na listi je izdvojio potrebu prikupanja informacija o aktivnostima svih vodećih filmskih organizacija i institucija iz BiH u proteklom periodu i nastavku istih za narednu godinu.

Shodno navedenom, upućen je dopis svim relevantnim udruženjima i producentskim kućama oko potrebe organizacije sastanaka na kojima bi odgovorni iz istih iznijeli svoje mišljenje oko rada Fondacije u proteklom periodu i realizacije dodjeljenih sredstava. Kao prvi ovom pozivu odazvali su se odgovorni Sarajevo Film Festivala i Obala Art Centra. Predsjednik novoizabranog Upravog odbora Fondacije Antonio Beus je, krajem prošlog tjedna, primio gospodina Jovana Marjanovića, šefa industrijskog odjela SFF i gospodina Dževada Mujana, predstavnika Obala Art Centra u prostorijama Fondacije. U konstruktivnom i otvorenom razgovoru gospoda, Marjanović i Mujan, su upoznali predsjednika Upravog odbora sa svim poteškoćama koje su ove filmske institucije u BiH imale u proteklom periodu tijekom aktuelne pandemije korona virusa u realizaciji dodjeljenih sredstava od strane Fondacije. U pitanju su planirane aktivnosti predstavljanja SFF i BH filmske industrije na svjetskim festivalima. Sastanak su iskoristili i da bi ga upoznali ga sa planovima i aktivnostima za 2021.godinu. Gospodin Beus je tom prilikom istakao da novoizabrani Upravi odbor ima obavezu zadržati saradnju te pronaći nove načine i vidove podrške realizaciji SFF i programa Obala Art Centra u narednom periodu, te izrazio odlučnost Fondacije da  potpomogne domaću filmsku industriju i autore u ovom, do sada najtežem razdoblju za kompletnu filmsku industriju u FbiH. Potencirao je da se  od osnivanja Fondacije 2007.godine nije bila kompleksnija  situacija u filmskoj industriji.