„QUO VADIS, AIDA?“ NIŽE UPJEHE U CIJELOM SVIJETU, JASMILA ŽBANIĆ ČLAN ŽIRIJA U BERLINU

Novo filmsko ostvarenje naše najnagrađivanje redateljke, podržano od stane Fondacije za kinematografiju, osvaja nagrade po festivalima širom Evrope i svijeta te je u ozbiljnoj konkurenciji za nagradu Oskar

Jasmila Žbanić, naša najistaknutija filmska autora, osvajačica Zlatnog Medvjeda u Berlinu za film „Grbavica“ niže fantastične uspjehe sa svojim novim ostvarenjem „Quo Vadis, Aida?“.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo 2016.godine podržala je produkciju ovog vanserijskog naslova sa iznosom od 454.000 KM.
Film je svoju svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivala, a zatim je krenula distribucija u BiH, kao i u drugim državama. Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Od svoje premijere u Veneciji prošle godine „Quo Vadis, Aida?“ osvojio je niz nagrada na festivalima širom svijeta a najnovije su nagrada za najbolji međunarodni film Goteborg film festivala održanog od 29.januara do 04. februara te nagrada Publike ovogodišnjeg Rotterdam Film Festivala održanog od 01. do 07. Februar.
„Quo Vadis, Aida?“ kandidat Udruženja filmskih radnika BiH za ovogodišnju dodjelu Oskara, ušao je u uži krug 15 naslova iz cijelog svijeta u konkurenciji za najbolji film sa neengleskog govornog područja. Da li će imati prilike ponoviti uspjeh Danisa Tanovića iz 2002.godine koji je sa filmom „Ničija zemlja“ već osvojio Zlatni kip Američke filmske Akademije ostaje da se vidi do 15.marta kada će biti objavljene nominacije za Oskare u svim kategorijama.
Jasmilu Žbanić očekuje i dodjela nagrada BAFTA Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost gdje je „Quo Vadis“ nominovan  u kategorijama za najbolji film van engleskog govornog područja i za najbolju režiju. Najbolja BH autorka dobila je priznanje za svoj dosadašnji rad sa Berlinalea gdje je ove godine odbrana za člana međunarodnog žirija. Žiri ovogodišnjeg festivala čine dobitnici Zlatnog medvjeda, nagrade koju je Žbanić dobila 2006. godine za film “Grbavica”. Ostatak žirija čine: Gianfranco Rosi (Italija), Ildikó Enyedi (Mađarska), Adina Pintilie (Rumunija), Nadav Lapid (Izrael) i Mohammad Rasoulof (Iran).