IGOR DRLJAČA SA FILMOM „TABIJA“ U SELEKCIJI 71. BERLIN FILM FESTIVALA

Drugi dugometražni film mladog BH autora koji živi i radi u Kanadi, a čiju je produkciju podržala i Fondacija za kinematografiju u selekciji programa Generation 14 plus ovogodišnjeg Berlinalea

Radnja filma je smještena u sadašnje Sarajevo. Sarajlija Faruk, još uvijek tinejdžer, pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega. Sve se mijenja kada upozna i zaljubi se u Monu. Kako to obično biva, cijela priča bi mogla biti istinska bajka – momak upoznaje djevojku – ali i početak noćne more, i za Faruka i za Monu.

Glavne uloge su beogradski glumac Pavle Čemerikić i Sumeja Dardagan, za koju reditelj kaže da je “pozitivno otkriće sa audicije”. U ostalim ulogama igraju Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Bilal Halilović, Irena Mulamuhić, Hasija Borić, Farah Hadžić, Ermin Bravo, Dragana Varagić, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Maja Saklić, Sanin Milavić, te u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi nedavno preminuli glumački velikan Dragan Jovičić.

Film “Tabija” nastao je u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba iz Sarajeva i Time Lapse Picture iz Toronta, Kanada a kao manjinska BH produkcija je podržan od Fondacije za kinematografiju Sarajevo 2018.godine.

IGOR DRLJAČA je rođen u Sarajevu 1983. godine. Završio je diplomski studij filmske režije i magistarski studij filmske produkcije na Univerzitetu York u Kanadi. Njegov kratki film ŽENA U LJUBIČASTOM nastao u produkciji Sarajevo Film Festivala u okviru projekta Sarajevo grad filma, prikazan je na velikom broju festivala. Film KRIVINA, njegov debitantski dugometražni igrani filma imao je premijeru na Toronto FF u sekciji Discovery, a prikazan je i na Rotterdam FF, Sarajevo FF, Sofia FF, te Era New Horizons FF.