FILMSKI CENTAR SARAJEVO OBJAVIO PRVI KATALOG BH FILMA 1951 – 1992.GODINA

Javno preduzeće kojem od osnivanja primarni cilj očuvanje tradicije i nasljeđa BH kinematografije okupilo sve bitne informacije o igranim naslovima nastalim našoj zemlji u predratnom periodu na jednom mjestu i objaviti ih u printanom i elektronskom izdanju

Filmski centar Sarajevo u svojoj kolekciji ima 80 igranih i preko 500 dokumentarnih i kratkometražnih filmova. U arhivi Filmskog centra nalaze se filmovi koji su u bivšoj Jugoslaviji producirani od strane Bosna filma, Studio filma i Sutjeska filma. Neki su od najvećeg značaja za kinematografiju Bosne i Hercegovine i postigli su zapažen uspjeh na međunarodnim filmskim festivalima (SJEĆAŠ LI SE DOLLY BELL – Emir Kusturica, VALTER BRANI SARAJEVO – Hajrudin Šiba Krvavac, BITKA NA NERETVI – Veljko Bulajić, CRNI BISERI – Tomo Janjić, SLIKE IZ ŽIVOTA UDARNIKA – Bato Čengić).

Jedan od osnovnih ciljeva Filmskog centra Sarajevo je rad na unapređenju filmske industrije (produkcija, distribucija i razvoj filmske kulture) i audiovizuelne sekcije u Federaciji BiH. Filmski centar Sarajevo promoviše BiH film i industriju u cjelini, u Bosni i Hercegovini, regiji, Evropi i u svijetu.

U proteklom periodu prikupljena je na razne načine dokumentacija svih naslova te su odgovorni Centra uspjeli u vrlo kratkom roku sve sumirati u katalog koji na najbolji mogući način može predstaviti istoriju i antologiju BH kinematografije koja i prije i poslije rata slovi kao jedna od najplodonosnijih kinematografija Evrope po autorima, filmovima i nagradama.

Direktorica FCS Ines Tanović istakla je kako je proces prikupljanja podataka za katalog trajao gotovo godinu.
“FCS je naslijedio sve filmove od tri nekadašnje producentske kuće – Bosna film, Sutjeska film i Studio film, a dobili smo i filmove Filmske radne zajednice Bosna. U proteklom periodu smo radili na pronalaženju svih relevantnih podataka potrebnih za katalog. Svaki film je pregledan, potpisana su imena autorske ekipe i glumaca, kao i format u kojem ga posjedujemo i kratki sinopsis”.
“Veliki broj ostvarenja koja imamo je još uvijek na filmskoj traci i nisu dostupni za gledanje, jer ne posjedujemo adekvatnu tehnologiju uz pomoć koje bismo ih prikazali. Važno je da znamo kakvim kulturnim blagom raspolažemo kako bismo ga mogli plasirati gledateljima, studentima akademija, historičarima…”, nastavlja Tanović. Ovaj katalog predstavlja samo igrane filmove, dok će za dokumentarne, kratke igrane, animirane i industrijske biti predstavljeni posebni katalozi.

Katalog je dostupan u Filmskom centru Sarajevo u PDF formatu. Filmski Centar Sarajevo održat će izložbu BH filma sa gostujućom postavkom u Historijskom Muzeju BiH krajem februara.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo već dugi niz godina podržava sve aktivnosti Filmskog Centra Sarajevo i nastaviće podržavati sve aktuelne projekte ove veoma bitne BH filmske institucije.