FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU DALA INICIJATIVU ZA ODAVANJE PRIZNANJA ZASLUŽNIM FILMSKIM RADNICIMA

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo pokrenuo je inicijativu za odavanje priznanja zaslužnim filmskim radnicima za razvoj BH kinematografije od postanka pa do danas te se obratio strukovnim udruženjima da daju svoje prijedloge

Na posljednjem zasjedanju krajem proteklog tjedna Upravni odbor Fondacije donio je odluku da se pokrene tradicionalna godišnja aktivnost odavanja priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoj Bh kinematografije od njenog nastanka pa do danas.

BH kinematografija u periodu od 74 godine postojanja slovi kao jedna od najplodonosnijih kinematografija Evrope i svijeta. U tom periodu  izrodila je niz vrhunskih autora, i filmskih radnika u svim granama proizvodnje filmskih ostvarenja koji saslužuju priznanje te se shodno tome Upravni odbor Fondacije obratio strukovnim udruženjima iz BiH da daju svoje prijedloge.
Stvaranje filmskog ostvarenja i njegovo naknadno prikazivanje je kompleksna i vrlo zahtjevna djelatnost i zahtjeva zajednički rad autora, glumaca, filmskih radnika na setu snimanja te profesionalaca koji gotov proizvod plasiraju pred gledatelje. Namjera Fondacije za kinematografiju je se oda priznanje zaslužnim filmskih radnicima iz svih grana proizvodnje i prikazivanja filma te da se i na taj način skrene pažnja na njihov životni i profesionalni doprinos razvoju naše izuzetno plodonosne kinematografije.
Nakon što strukovna udruženja daju svoje pismene prijedloge sa imenima pojedinaca koji po njihovom stručnom mišljenju zaslužuju ovu vrstu priznanja Upravni odbor Fondacije za kinematografiju pripremiće svečanu dodjelu prigodnih zahvalnica odabranima i na taj način im se u ime svih zahvaliti za izniman doprinos i promicanje kinematografije u BiH.