BOSANSKI VITEZ PRVIM FORŠPANOM OSVOJIO PUBLIKU

Novi dokumentarni film producentske kuće Primetime koji je podržan od strane Fondacije za kinematografiju 2019.godine na jedinstven je način predstavljen publici prvim foršpanom puštenim u javnost za Dan nezavisnosti BiH

 

 

Producent Adnan Ćuhara i reditelj Tarik Hodžić, koji su zajedno potpisali višestruko nagrađivani dokumentarni film “Scream for me Sarajevo” iz 2016.godine a a čija je produkcija također podržana od strane Fondacije za kinematografiju prvim su foršpanom za Dan Nezavisnosti BiH predstavili javnosti novi dokumentarni film “Bosanski vitez” koji se radi u produkciji Prime Time i Udruženja Concept Media.

https://www.youtube.com/watch?v=ZQ9Pvx6CKwk&feature=youtu.be

 

Priča filma „Bosanski vitez“ vrti se oko Seada Delića, posljednjeg bosanskog viteza, čovjeka čiji je hobi očuvanje bosanske tradicije na jedan, u dobu 21.stoljeća vrlo neobičan način. U njegovom traganju za vlastitim identitetom prati ga ekipa filma pri tom razgovarajući sa umjetnicama, istoričarima i vjerskim službenicima iz naše zemlje i svijeta i putem otkrivajući nastanak i istorijsko breme postojanja Bosne.

“Tokom ove godine imali smo smanjeni broj dana snimanja zbog pandemije i nemogućnosti putovanja i snimanja u Vatikanu, Beču, Budimpešti, Istanbulu, Londonu i SAD-u. Ali smo završili veliki dio snimanja širom BiH, kao i snimanja u Dubrovniku”, istakao je producent filma Adnan Ćuhara i dodao da je film početkom 2020.godine dobio i značajnu podršku HAVC-a za manjinske koprodukcije.

Reditelj Hodžić dodaje: “Sve ovo što radimo je započelo jednim prijateljstvom i ljubavlju prema srednjovjekovnoj Bosni koja je uspjela oko sebe privući ljude koji svim srcem daju svoj doprinos da ova priča doživi realizaciju kakvu zaslužuje. Uprkos situaciji i izazovima, uspjeli smo da izvučemo maksimum sa snimanjima, mada još je je veliki put pred nama.“

Producent Čuhara na kraju dodaje da je produkcija u završnoj fazi i da ostaju još snimanja na lokacijama van naše zemlje a s obzirom na situaciju sa pandemijom korona virusa okvirno vrijeme završetka produkcije i prezentacije filma javnosti još je teško definisati.