BRAVO JASMILA! „QUO VADIS, AIDA?“ OSVOJIO NOMINACIJU ZA OSKARA!

Novo filmsko ostvarenje naše najpoznatije autorke, podržano od stane Fondacije za kinematografiju, jučer je zvanično dobilo nominaciju za nagradu Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg ostvarenja sa neengleskog govornog područja.

Jasmila Žbanić, naša najistaknutija filmska autora, nakon osvajanja Zlatnog Medvjeda u Berlinu za film „Grbavica“ sa svojim novim ostvarenjem „Quo Vadis, Aida?“ našla se na najboljem putu da ponovi uspjeh Danisa Tanovića iz 2002.godine sa filmom „Ničija Zemlja“.

Nagradu Oscar dodjeljuje Američka filmska akademija, a ovogodišnja 93. dodjele nagrada će biti održana 25. aprila 2021. godine.

“Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za Quo vadis Aida?, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma: To je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bilo koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti – ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv – da bismo bolje razumjeli jedni druge”, izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić.

“Quo Vadis, Aida?” nominovan je za i nagradu BAFTA, Britanske filmske akademije u dvije kategorije, za najbolji strani film i Jasmila Žbanić za najbolju rediteljicu. Inače, „Quo Vadis, Aida?“ našao se u konkurenciji za Oskara sa još četiri filma. Danska komedija “Another Round” velikog Tomasa Vinterberga prema mišljenju kritike i stručnjaka je glavni konkurent našem naslovu, a tu je i rumunski naslov “Collective”, kineski “Better Days” i “The Man Who Sold His Skin” iz Tunisa.

Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Fondacija za kimematografiju želi Jasmili Žbanić i kompletnoj ekipi filma „Quo Vadis, Aida?“ da nam na dodjeli Oskara 25.aprila donese još jedan Zlatni kip i na taj način BH kinematografiju definitivno etablira kao jednu od najplodonosnijih u Evropi i svijetu. Fondacija za kinematografiju Sarajevo 2016.godine podržala je produkciju ovog vanserijskog naslova sa iznosom od 454.000 KM.