U GODINI VELIKOG USPJEHA ZA BH FILM FONDACIJA SA NIKADA MANJIM BUDŽETOM

Iako je BH kinematografija sigurno jedan od najvećih ambasadora naše zemlje u cijelom svijetu Fondacija za kinematografiju u posljednjih par godina susreće se sa značajnim rezanjem budžeta od strane nadležnih državnih institucija

U godini kada se BH kinematografija nada osvajanju drugog Oskara u kategoriji najboljeg internacionalnog ostvarenja, što bi je sigurno svrstalo među najbolje u svijetu, Fondacija za kinematografiju suočava se sa nikad manjim budžetom za podršku proizvodnji novih ostvarenja BH i regionalnih autora kao i projekata iz grane komplementarnih djelatnosti.

Institucija koja je od 2002.godine do danas podržala proizvodnju gotovo 450 filmskih naslova iz BiH i regiona te 450 projekata iz sfere komplementarnih djelatnosti i na taj način dala maksimalan doprinos proizvodnji i promociji BH filmova koji već treću deceniju osvajaju nagrade širom svijeta i predstavljaju jedan od najkvalitetnijih izvoznih proizvoda Bosne i Hercegovine. Tome u prilog govore i činjenice da je u 70 godina postojanja BH kinematografija osvojila Oskara, Zlatne palme, Zlatnog medvjeda, Evropske nagrade, Zlatne tigrove i još pregršt vrlo važnih filmskih nagrada u svim kategorijama proizvodnje filmova od dugometražnog, preko dokumentarnog do kratkog filma.

Nažalost, već od 2008.godine Fondacija za kinematografiju raspolaže sa sve manjim budžetom za podršku proizvodnji novih naslova BH kinematografije dok u istom vremenskom periodu ista bilježi velike uspjehe širom svijeta.

Posljedice ovakvog trenda su nesagledive za filmsku industriju u BiH i za našu zemlju u cjelosti. Kao prvo kinematografija sa toliko vrhunskih umjetnika radi situacije u koju je dovedena i sve manjeg broja naslova u produkciji u posljednih 15 godina ostaje bez velikog broja radnika u svim granama proizvodnje filma koji mijenjaju profesiju ili odlaze u inostranstvo pošto u BiH od svog zanata jednostavno ne mogu preživjeti. Novi mladi talentovani umjetnici u ovoj situaciji jednostavno ne mogu doći do izražaja pošto Fondacija raspolaže sa tako malim budžetom da može kvalitetno podržati projekte isključivo etabliranih i višestruko nagrađivanih autora.

Sa druge strane, naše velike producentske kuće se u posljednje vrijeme sve više okreću međunarodnim koprodukcijama pošto za svoje projekte ne mogu dobiti potrebne iznose za većinski dio budžeta produkcije od Fondacije za kinematografiju. Najbolji primjer je naš ovogodišnji kandidat za Oskara „Quo vadis, Aida?“. Iako su sredstva Fondacije bila inicijalna za pokretanje produkcije ovog vrhunskog ostvarenja, podrška u dva navrata bila je dovoljna da pokrije tek manji dio budžeta te se film uspio završiti samo zahvaljujući sposobnosti vodećih ljudi producentske kuće Deblokada Damira Ibrahimovića i Jasmile Žbanić koji su uspjeli u teškim okolnostima obezbjediti koproducentske ugovore i ostatak iznosa budžeta ovog izuzetno zahtjevnog projekta. To donosi da BH filmovi imaju većinske međunarodne producente i sales agente i da veći dio novca ostvarene zarade ne ostaje u BiH.

Svi su svjesni da su cijeli svijet, BiH kao i kompletna svjetska filmska industrija jako uzdrmani pandemijom Korona virusa koja traje od januara 2020.godine ali činjenica da su nadležne državne institucije sa planiranog iznosa od 4 miliona KM u 2020.godini Fondaciji odobrile budžet od 1.7 miliona KM a da je ove godine odobren budžet od samo 1.26 miliona KM šalje vrlo obeshrabrujuću poruku našim autorima i ostalim filmskim djelatnicima.

BH kinematografije koja nikada nije bila ovako potentna kada su u pitanju autori i projekti. S obzirom na sve godine navedeno Upravni odbor koristi priliku da uputi apel svim nadležnim državnim institucijama da čim je prije moguće stave u razmatranje rebalans budžeta za podršku produkciji BH i regionalnog filma putem Fondacije za kinematografiju Sarajevo i da se na taj način pokaže cijelom svijetu da država Bosna i Hercegovina stoji iza svojih umjetnika i autora i u najtežim trenutcima za cijelu zemlju i društvo.