FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO I HAVC NASTUPAJU ZAJEDNO PREMA EVROPSKIM FONDOVIMA

Predsjednik Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo jučer je u otvorenom i srdačnom razgovoru sa upraviteljem Hrvatskog audiovizualnog Centra dogovorio suradnju u narednom periodu

 

U skladu sa odrednicom novog Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo prema povezivanju sa sličnim organizacijama ili institucijama iz regiona Predsjednik Antonio Beus jučer je obavio izuzetno produktivan i uspješan sastanak sa upraviteljem Hrvatskog audiovizualnog centra Christopherom Marcichem u Zagrebu. Inače, u proteklih 10 godina gospoda Beus i Marcich su vrlo uspješno surađivali na raznim projektima zaštite autorskog prava i naplate kolektivnh prava u domenu filmske industrije.

Svima poznati HAVC je javna ustanova koja se bavi poticanjem proizvodnje audiovizualne djelatnosti i promicanjem audiovizualne kulture u Republici Hrvatskoj. Sredstva za rad Centra i provedbu Nacionalnog programa osiguravaju se iz hrvatskog državnog proračuna te iz dijela ukupnog godišnjeg bruto-prihoda ostvarenog obavljanem audiovizualnih djelatnosti.

Svakako da je nezaobilazna tema izuzetno srdačnog i otvorenog razgovora bila situacija u kompletnoj filmskoj industriji za vrijeme pandemije Corona virusa ali se pretežito razgovaralo o mogućnostima vrlo bliske suradnje HAVC-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo u narednom periodu.

Kao prvo dogovorena je obostrano otvorena podrška manjiskim koprodukcijama iz obije zemlje što je jednako važno, kako autorima iz BiH tako i autorima u Hrvatskoj. Veza koja traje već dugi niz godina treba se produbiti i učvrstiti i omogućiti nesmetan preliv filmskih profesionalaca i sredstava kako bi se na taj način pomoglo obijema kinematografijama.

Kao glavna tema razgovora istaknuta je potreba zajedničkog nastupa HAVC-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo prema Evropskim filmskim fondovima kako bi se omogućila trasnparentna i institucionalna podrška autorima iz obije zemlje u edukaciji i pristupu svim potencijalnim izvorima finansiranja filmskih ostvarenja i projekata iz domena komplementranih djelatnosti.