MINISTARSTVO KULTURE I FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU ZAJEDNO NASTUPAJU PREMA VLADI ZA POVEĆANJE BUDŽETA

Ministrica kulture i sporta Federacije BiH i Predsjednik Upravog odbora na jučerašnjem sastanku dogovorili potvrdili inicijativu prema Vladi Federacije BiH za povećanje budžeta Fondacije za kinematografiju Sarajevo u što skorijem periodu

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović jučer je na zvaničnom sastanku  primila Predsjednika Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonia Beusa.

Tom prilikom Beus je upoznao ministricu sa, trenutno izuzetno teškom situacijom BH kinematografije i svim problemima sa kojima se Upravni odbor Fondacije susreće u radu u doba pandemije Corona virusa te joj prenio sve informacije koje je primio od korisnika fondacije na sastancima održanim u proteklom periodu.

Naime, već duži vremenski period BH kinematografija, iako je jedna od najuspješnijih u regiji i Evropi, zbog minimalnih ulaganja države doživljava sistematsku devastaciju a sve što je drži u životu je sposobnost talentiranih pojedinaca i producentskih kuća. Gospodin Beus je ministricu Dujmović upoznao i sa dosadašnjim aktivnostima novog Upravog odbora i svim projektima koji su pokrenuti u proteklom periodu, a to se posebno odnosi na aktivnosti vezane za ovogodišnji natječaj za dodjelu sredstava Fondacije koji će biti raspisan u toku mjeseca aprila.

Shodno situaciji po pitanju trenutno odobrenog budžeta za 2021.godinu, koji je najmanji od početka postojanja  Fondacije iznesen je zajednički stav da se čim je prije moguće uputi zvanični zahtjev prema Vladi Federacije BiH u svrhu vraćanja budžeta na planirani iznos iz 2020.godine prije pandemije Corona virusa. Fondacija će uputiti zvanični zahtjev ministarstvu, a ministarstvo će, uz zvaničnu pismenu potporu zahtjevu, isti proslijediti na Vladu Federacije BiH.

U izuzetno otvorenom i srdačnom razgovoru ministrica Dujmović je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim radom novog Upravog odbora Fondacije i još jednom istakla punu podršku ministarstva radu ove, za BH kinematografiju, vitalne institucije.