OTVORENE PRIJAVE ZA EVROPSKE FILMSKE NAGRADE 2021.

Evropska filmska akademija je otvorila prijave za Evropske filmske nagrade 2021 sa krajnjim datumom za dostavu istih od strane svih zainteresovanih autora do 31.maja.

Za sve naše autore i producente koji ispunjavaju potrebne kriterije sa svojim novim filmskim ostvarenjima Fondacija za kinematografiju Sarajevo prenosi informaciju da je krovna evropska filmska institucija raspisala poziv za prijavu filmova u kategorijama igrani film, dokumentarni film i animirani film za Evropske filmske nagrade 2021.godine.

Igrani filmovi koji su validni za prijavu za ovogodišnje Evropske filmske nagrade morali su imati svoje prvo zvanično prikazivanje (bilo na festivalu, bilo u redovnoj distribuciji, bilo on line) između 01.juna 2020. i 31.maja 2021.godine, ali Upravni odbor EFA zadržava pravo da pozove i uključi vrhunska ostvarenja koja su svoju premijeru imala između 01.januara i 31.maja 2020.godine bez dodatne kino distribucije radi pandemije virusa Covida 19, kao i vrhunska ostvarenja  koja će premijeru imati između juna i septembra 2021.godine.

„I ove godine nastavljamo sa prilagođenim pravilima podobnosti filmova za Evropske filmske nagrade kako bi omogućili onim filmovima koji nisu mogli imati premijere prema prije predviđenom planu da budu priznati i uvršteni u konkurenciju“, istakao je Predsjednik Upravnog odbora EFA, Mike Downey, u svojoj izjavi.

Osnovni kriterij je reditelj filma mora rođenjem biti iz Evrope ili imati evropski pasoš, a pod time se misli na geografsku Evropu, zemlje bilo iz EU ili van EU tako da su svi naši autori validni za aplikaciju svojih naslova koji ispunjavaju vremenske kriterije i dole nabrojane kriterije priznatosti:

Nagrada na nekom od velikih Festivala
Priznanje na nekom od međunarodnih Festivala
Da je imao kino distribuciju u najmanje tri zemlje ili ima prodata prava za istu u tri zemlje

Za dokumentarne filmove važe ista gore navedena pravila te da su morali imati barem jednog koproducenta iz Evropske zemlje i minimalno trajanje od 70 min, dok za animirane filmove važi isto za koproducente te trajanje od najmanje 60 min. Upravni odbor EFA zadržava pravo da napravi izuzetak ovog pravila u posebnim slučajevima.

Svake godine, razne aktivnosti Evropske filmske akademije kulminiraju ceremonijom dodjele Evropskih filmskih nagrada koje se rade u saradnji sa EFA Productions gGmbH. U ukupno 26.kategorija, među kojima najbolji film, najbolji reditelj, glumica i glumac, Evropske filmske nagrade odaju priznanja najboljim postignućima Evropske kinematografije.

Dodjela nagrada održava se u Berlinu svake druge godine a tokom godina održane su u velikim evropskim metropolama: London, Pariz, Rim, Barselona, Varšava, Kopenhagen, Talin, Malta, Riga, Vloclav, Sevila…

Ove godine, 34. dodjela nagrada Evropske filmske akademije biće održana u Berlinu 11.decembra. Svi zainteresovani autori iz naše zemlje sve informacije oko validnosti za aplikaciju te svih detalja za realizaciju iste mogu naći na zvaničnom portalu Evropske Filmske akademije www.europeanfilmacademy.org.