FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO OBJAVILA SVE KONKURSE ZA PODRŠKU ZA 2021.GODINU

Fondacija za kinematografiju Sarajevo objavila je konkurse za podršku proizvodnji filmskih projekata svih kategorija, komplementarne djelatnosti i odabir članova žirija za vrjednovanje svih projekata za 2021. godinu kao i sve prateće pravilnike i poslovnike i obrasce.

U godini u kojoj Fondacija za kinematografiju raspolaže sa nikad manjim iznosom za podršku proizvodnji filmskih projekata i svim komplementarnim djelatnostima nikada prije u tekućoj godini nije tako rano bio raspisan konkurs za sve navedene kategorije.

Iako raspolaže sa zaista skromnim budžetom za sve kategorije, Upravni odbor Fondacije odlučan je da se podrži što više novih projekata u proizvodnji i komplementarnim djelatnostima te je shodno tome prilagodio i poslovnik o procedurama  i kriterijima  dodjeli sredstava za izbor korisnika sredstava kao i poslovnik o visinama podrške za ovu godinu.

Kao glavna izmjena poslovnika tu je član da sve producentske kuće i udruženja koja su već prijavljena na Fondaciji sa podržanim projektima koji nisu potpuno završeni i opravdani neće biti u mogućnosti izaći na ovogodišnji konkurs ali sa druge strane imaju mogućnost dogovora sa Upravnim odborom oko adaptacije postojećih dogovora za realizaciju istih. Također, novim poslovnikom o visinama podrške adaptirani su procenti i iznosi za pojedine produkcije i projekte u skladu sa trenutnom situacijom i budžetom sa kojim Fondacija raspolaže za ovu godinu.

Bitno je naglasiti da ove godine konkurs traje do 19. juna što je također nikad duži vremenski period realizacije istog a namjera je da se omogući, u skladu sa jako važnom odrednicom Upravog odbora prema potpunoj transparentnosti rada, zaista svim zainteresovanim da dobro prostudiraju i svu dokumentaciju koju je potrebno predati za konkurs te je pošalju na adresu Fondacije u zadatom vremenskom periodu.

Upravni  odbor Fondacije poziva sve filmske eksperte da se čim je moguće prijave i na otvoreni konkurs za odabir članova žirija za vrjednovanje filmskih projekata i scenarija prispjelih za natječaj u periodu od 05.maja do 05.juna 2021.godine.

Svi zainteresovani sve obrasce, poslovnike i pravilnike mogu sada puno lakše pronaći na novoj web stranici Fondacije za kinematografiju Sarajevo na adresi: www.fondacijakinematografija.ba putem koje mogu i kontaktirati osoblje Fondacije sa svim pitanjima i konsultacijama vezanima za otvorene konkurse.