SFF I FESTIVALI U REGIONU KRAJEM MAJA ZATVARAJU SVOJE POZIVE ZA FILMOVE I PROJEKTE

Sarajevo Film Festival i nekoliko znajačnih Festivala iz regiona krajem maja i početkom juna zatvaraju svoje pozive za prijave autora i naslova za programe i projekata za industrijske sekcije pa ovim putem prenosimo autorima sve potrebne informacije

Kako je ključna sezona održavanja svih važnijih filmskih događaja regiona sredina i kraj ljeta tako se bliže i krajnji rokovi za prijave filmova i projekata u programe festivala i industrijskih sekcija.

Tako su online prijave filmova i dramskih serija za programe 27. Sarajevo Film Festivala, najvećeg filmskog događaja regiona Balkana, a koji će se održati od 13. do 20. augusta 2021. godine, otvorene do 28.maja. Filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja isključivo za sve takmičarske programe, te programe U fokusu, Pretpremijere, Open Air, Kinoskope, Summer Screen, Evropski kratki, Dječiji program, TeenArena, Součavanje sa prošlošću i BH film program. Naknade za prijavu, osim ako nije drugačije naznačeno na stranici za prijavu filma/dramske serije, su za sve takmičarske programe besplatne, za ostale programe za dugometražne igrane 70 KM a Kratke filmove 30 KM. Pravilnik, uslove i online formulare za prijavu možete pronaći ovdje.

Predstavnici filmske industrije od 12. maja pozvani su da projekte u fazi postprodukcije prijave u industrijski program 68. Pulskog filmskog festivala – “Filmovi u nastanku”. Prijave su otvorene za sve projekte unutar kategorije Hrvatskog filma i Manjinske hrvatske koprodukcije Međunarodnog programa.

Program je, naspram prethodnih godina, izmijenjen i dopunjen na način da projekt predstavlja redatelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, i to u prvom redu delegatima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima. Za predstavljanje projekta, predstavnici imaju na raspolaganju 12 minuta tijekom kojih je poželjno, ali neobavezno, prikazati jedan ili više kratkih isječaka iz filma (ukupno trajanje do 5 minuta).

Program je natjecateljskog karaktera a o najboljem projektu odlučit će međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana, koji će dodijeliti vrijedne nagrade. Program će se održati 21. srpnja u Kinu Valli, zatvoren je za publiku i mogu mu prisustvovati samo akreditirani gosti festivala. Prijavnicu možete pronaći ovdje.

Do 05. juna je produženi rok za prijavu filmova za ovogodišnje izdanje Motovun Film Festivala u kratkometražnom programu.  U pitanju je jedan je od najpopularnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj i filmskih festivala jugoistočne Europe, posvećen međunarodnim nezavisnim filmovima.Od 2019. program kratkog filma festivala pridružio se EFA partnerskoj festivalskoj mreži. Drugim riječima, pobjednik festivala postaje kandidat za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnih filmova, a u našem prvom izboru naš pobjednik je postao jedna od 5 nominacija.

Prijaviti se mogu filmovi u trajanju od dvadeset minuta koji su svjetsku premijeru imali u 2020. ili 2021. godini, uz uvjet da je to prvo prikazivanje filma u Hrvatskoj. Selektor programa odabrat će dvadeset i pet naslova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu čiji pobjednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku Filmsku nagradu.

Prijave se primaju do 5. lipnja/juna, preko platformi  FilmFreeway.com ili ShortFilmDepot.com na linkovima, https://filmfreeway.com/MotovunFilmFestival , https://www.shortfilmdepot.com/en/home/festivals/details/id/177/festival/motovun-film-festival

STIFF – Studentski međunarodni filmski festival poziva sve studentske i debitantske filmaše da prijave svoje filmove za 8. festivalsko izdanje koje će se održati od 4. do 7. novembra 2021. u Rijeci, Hrvatska.Radovi koji ulaze u takmičarski program moraju biti originalni, studentski stvoreni ili debitantski filmovi svih žanrova: igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi. Svi radovi moraju trajati do 60 minuta i biti završeni nakon 1. januara 2018. Filmovi moraju biti na engleskom jeziku ili sa engleskim titlovima i moraju se prijaviti putem platforme FilmFreeway. Rok za registraciju i isporuku materijala je 30. maj 2021. godine.STIFF festival prihvaća filmove svih tematskih preokupacija, ali ove će godine posebna pažnja biti posvećena TIJELU. Kakav je odnos tijela sa pokretnom slikom? Kako kultura upisuje značenje u tijela? Povezuje li nas naše tijelo sa svijetom ili nas odvaja od njega? Jesmo li prevladali tjelesne tabue? Kada je naše tijelo instrument znanja, interakcije i bliskosti sa svijetom, a kada prostor nelagode i ograničenja?Žiri festivala dodijelit će najbolji igrani film, najbolji dokumentarac i najbolji animirani film, dok će naša publika nagraditi jedan film po svom izboru. Posebna priznanja mogu se dati izuzetnim talentima iz područja režije, produkcije, glume, scenarija, kinematografije, montaže, dizajna produkcije, dizajna zvuka i komponovanja partitura.Za kraj prenosimo poziv East Silver Marketa koji je otvoren do 31.maja. East Silver je prvo tržište dokumentarnih filmova koje podržava proizvođače i distributere iz srednje i istočne Evrope. Svake godine na tržište se uključi oko 300 filmova iz desetina zemalja. 18. izdanje East Silver Marketa održat će se na 25. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Ji.hlava 26. – 31. oktobra 2021. u Jihlavi, Češka. East Silver Market na svojoj web stranici www.eastsilver.net predstavlja najnoviju istočnoevropsku dokumentarnu produkciju, okupljenu na jednom mjestu i pretraživu u našoj ažurnoj arhivi naslova s ​​punim filmskim prilozima i najavama.Jednostavna navigacija putem internetskog streaminga na streaming.eastsilver.net omogućava producentima da svoje naslove učine dostupnim selektorima festivala, distributerima, TV kupcima i drugim filmskim profesionalcima tokom cijele godine iz bilo kojeg svijeta.Odabirući nominirane od prijava na East Silver Marketu 2021. godine, međunarodni žiri East Silver (koji se sastoji od međunarodnih kupaca, prodajnih agenata i selektora festivala) nagrađuje najbolje dokumentarne filmove nagradom Silver Eye. Ukupno se oko 20 filmova natječe u 2 glavne kategorije (igrani i kratki dokumentarni). Pobjednik u svakoj kategoriji dobiva ne samo jedinstveni pehar, već i novčani dobitak od 2.500 €, jednogodišnju festivalsku uslugu East Silver Kamp kućica u vrijednosti od dodatnih 3.500 €.