PREDSTAVNICI FONDACIJE OBIŠLI SET SNIMANJA FILMA „DESET U POLA“

Delegacija Fondacije za kinematografiju Sarajevo predvođena Predsjednikom Upravog odbora Antoniom Beusom jučer se odazvala pozivu producenata i posjetila set snimanja novog igranog filma našeg dobitnika Oskara Danisa Tanovića.

Novi filmski projekat bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića ovih dana dovršava svoje snimanje na lokacijama u Sarajevu. Delegacija Fondacije za kinematografiju na čelu sa Predsjednikom Upravog odbora Antoniom Beusom odazvala se pozivu producenata iz Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala i jučer posjetila set snimanja na lokalitetu Morića Hana u srcu sarajevske Baščaršije.

Na setu filma vladala je radna atmosfera u toku snimanja velike grupne scene za koju producenti istiću da je jedna od rijetkih napetih scena inače opuštene romantične komedije koja će svoje poklonike naći i u festivalskoj i kino publici.

„Deset u pola“ je jedan od rijetkih BH filmova koji svoju produkciju završava u toku pandemije Corona virusa a jedan od producenata filma Jovan Marjanović o problemima snimanja u toku pandemije nam je istakao u razgovoru:

Bili smo na rubu da otkažemo snimanje za neki drugi period ali ipak smo se sa ovim smirivanjem situacije sa pandemijom odlučili krenuti i snimiti film u što kraćem periodu. U nedjelju se završava snimanje koje je trajalo 22 radna dana uz pridržavanje svih mjera i svakodnevno testiranje svih aktera produkcije koji nisu vakcinisani u periodu prije početka snimanja.

Inače film „Deset u pola“ snima se u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane a radi se u koprodukciji Obala Art Centra, Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije TRT.

Projekt Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) fokusira se na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova “Dobar dan za posao” (2018.) u režiji Martina Turka i filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice (2020.).

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova ‘Ničija zemlja’ i ‘Smrt u Sarajevu’, pored njih u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković. U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić i drugi.

Pored režije Tanović potpisuje scenario sa Nikolom Kuprešaninom, direktor fotografije je Damir Šagolj, snimatelj zvuka Predrag Doder, casting direktorica Timka Grin, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, a šminkerica Lamija Hadžihasanović Homorac. Producenti filma su Mirsad Purivatra, Amra Bakšić Čamo i Jovan Marjanović, dok je izvršni producent Adis Đapo.

Marjanović je u razgovoru sa Beusom istakao da postoje BH filmski projekti čija se produkcija može uraditi bez podrške Fondacije za kinematografiju i da dosta zavisi i od sposobnosti producenata što je u nekoliko navrata i isticano u vijestima na stranici Fondacije u posljednjem periodu.

Oko planova poslije završetka producije Marjanović je na kraju razgovora istakao:

Plan nam je film završiti do kraja ove godine i plasirati ga na nekom od velikim zimskih Festivala i tako mu dati dug festivalski život, ali paralelno planirano ozbiljnu i uspješnu kino distribuciju u BiH i zemljama regiona.