„FILM POD OPSADOM“ SRĐANA ŠARENCA NAGRAĐEN NA SUNNY SIDE OF THE DOC

Projekat „Film pod opsadom“ režisera Srđana Šarenca nagrađen je nagradom Institute of Documentary Film za najbolji projekat u selekciji Talent Hub Centralne i Istočne Evrope, na najvećem koprodukcijskom marketu Sunny Side of the Doc održanom od 21. do 24. juna u online formatu.

Šarenčev film govori o odlučnoj grupi umjetnika koji su organizovali prvi sarajevski filmski festival tokom opsade 1993. godine. “Film pod Opsadom” je koprodukcija Udruženja Novi Film (BiH), Novi Film (RS), Metar60 (Hrvatska) i Al Jazeere Balkans (BiH). Film je podržan sredstvima Fondacije za kinematografiju.

Sam Šarenac ovako eksplicira svoj novi nagrađeni projekat: “Sa ovim filmom želim da dam primjer ljudima koji su se zatekli u ratnoj zoni, da će uz pomoć kulture i filmova lakše preživjeti ratne strahote, na isti način na koji smo mi preživjeli opsadu Sarajeva. Ovaj film je posveta hrabrim umjetnicima na čelu sa Harisom Pašovićem koji su usred rata organizovali prvi sarajevski filmski festival 1993. godine.“

Osnovan u La Rochelleu, Sunny Side of the Doc postao je glavno međunarodno tržište za koprodukciju, kupovinu i prodaju visokokvalitetnih dokumentarnih projekata, programa i novih narativnih iskustava. Događaj je rođen pod ovim optimističnim i međunarodnim imenom 1990. godine oko tri glavne misije: potaknuti europsku i međunarodnu cirkulaciju dokumentarnih programa, potaknuti međunarodnu koprodukciju i razvoj projekata oko neprocjenjivih mogućnosti umrežavanja,     Informirati i obučiti profesionalce o ključnim tržišnim trendovima, ekonomiji medija, tehnološkim promjenama, stvaranju sadržaja u eri streaminga itd.

Uz Sunčani laboratorij (2014), zatim PiXii festival (2017), misija podrške audiovizualnim i narativnim inovacijama svih žanrova dokumentarca dodana je kroz veću pažnju talentima u nastajanju i strukturiranje tržišta posvećenog djelima i iskustvima.

„Film pod opsadom“ je osvojio nagradu Best Talent Hub Central & Eastern Europe a eksplikacija žirija glasi: “Kino pod opsadom: od snažnog naslova do najave, prezentacije, važnosti, jake arhive, animacije i priča glavnog junaka, uvjerilo nas je da će ovo biti film koji govori o istoriji rata iz jedinstvenog ugla; to se ne smije zaboraviti i mora se pamtiti danas. ”

Pitch trailer naslova “Film pod opsadom” možete pogledati OVDJE.