NAFF I OVE GODINE U ONLINE FORMATU OD 26.JUNA

Šesnaesto izdanje Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF 2021) koji redovno podržava Fondacija za kinematografiju Sarajevo održat će se i ove godine u online formatu u organizaciji Udruge mladih KAN u periodu od 26. juna do 1. jula u Neumu.

Na žalost organizatora, ali i ljubitelja animiranog filma, i ove godine, zbog epidemiološke situacije, Festival će se održati u online formatu. U odnosu na prethodne godine, za predstojeći festivalski natječaj, pristiglo je rekordnih 3.080 filmova iz 108 zemalja svijeta, što pokazuje izuzetno veliki rast interesa svjetski poznatih imena iz svijeta animacije za već tradicionalni festival NAFF, kojem je cilj popularizacija animiranog filma te edukacija mladih. Ove godine je najviše filmova pristiglo iz Francuske, čak 252 naslova.

Na ovogodišnjem NAFF-u bit će prikazan 191 film iz 49 zemalja svijeta, pri čemu će u okviru osam takmičarskih programa biti prikazana 123 filma, a u okviru pet panorama programa će biti emitovano 68 filmova.

Sve projekcije koje su prije novonastale pandemijske situacije prikazivane “uživo” bit će premještene u online sferu. Zbog zaštite autorskih prava i sigurnosti na internetu, svi programi će biti prikazani u točno, unaprijed, određenom vremenu i putem profesionalnih online platformi. Također, bit će upriličen i livestream filmova na web stranici NAFF-a.

Kao i prethodnih 15 i ove godine stručni žiri čine ljudi iz različitih društvenih, književnih, filmskih i producentskih sfera djelovanja, a riječ je o sedam profesionalaca koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2021.

Ovogodišnji stručni sud donijet će Miro Gavran (Hrvatska), književnik i dramaturg, , Mindy Johnson (SAD), profesorica povijesti umjetnosti, glazbenica i više puta nagrađivana autorica animiranog filma iz SAD-a, Miroslav Mandić (BiH), redatelj i scenarista brojnih kratkometražnih i dugometračnih filmova koji su osvojili zapažene i vrijedne nagrade u BiH ali i u svijetu, Ana Nedeljković (Srbija), akademska slikarica i autorica brojnih nagrađenih filmova iz svijeta animacije, Lucija Bužančić (Hrvatska) animatorica, ilustratorica i povjesničarka umjetnosti, Sabrina Begović – Čorić (Bosna I Hercegovina), rediteljica čija su filmska ostvarenja osvojila brojne nagrade na prestižnim festivalima i Anne Huynh (Francuska), redateljica animiranog filma, inače prošlogodišnja NAFF-ova dobitnica najbolje umjetničke nagrade.

Osam je nagrada, i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić. U okviru Festivala bit će upriličene i dvije video konferencije kao i tri stručna predavanja. Sve informacije oko ovogodišnjeg NAFF-a svi zainteresovani mogu naći OVDJE.