„NEBESA“ SRĐANA DRAGOJEVIĆA U TAKMIČARSKOM PROGRAMU LOCARNO FILM FESTIVALA

Novi igrani film kultnog beogradskog autora je nominovan za prestižnu nagradu Pardo d’Oro. Ovaj švajcarski festival jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija, zajedno sa festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji a ove godine će biti održan od 4. do 14. avgusta 2021.

Film „Nebesa“ podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore. To je koprodukcija Srbije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a kompanije koje učestvuju u proizvodnji su: MA.JA.DE Fiction GmbH (Njemačka), Sektor Film (Sjeverna Makedonija), Forum Ljubljana (Slovenija), Studio Dim d.o.o. (Hrvatska), Montenegro Max Film (Crna Gora) i Novi Film (Bosna i Hercegovina). Bosanskohercegovački producent je Srđan Šarenac a „Nebesa“ su jedna od bosanskohercegovačkih koprodukcija koja je podržana i od strane fonda Eurimages.

Reditelj i autor scenarija je Srđan Dragojević, a producentkinja je Biljana Prvanović. Glavne uloge u ovom ostvarenju igraju Goran Navojec i Ksenija Marinković, a između ostalih igraju i bosanskohercegovački glumci Slaven Knezović i Nikola Pejaković. Snimanje i obradu zvuka su radili: Zoran Maksimović i Ognen Popić, također iz Bosne i Hercegovine.

„Nebesa“ je mračna komedija ispričana kroz tri priče jedne porodice. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda – 1993, 2001. i 2026. godinu.

Dragojević je autor kultnog ostvarenja “Mi nismo anđeli” sa kojim je i započeo karijeru, kao i filma “Lepa sela, lepo gore”, koji je u Hallielowoj filmskoj enciklopediji uvrštena u 1000 najboljih filmova svih vremena. Autor je i hit komedije “Parada” koje je nagrađena u selekciji Panorama na festivalu Berlinu, kao i uspješnih ostvarnenja “Rane”, “Atomski zdesna” i “Sveti Gerogija ubiva aždahu”.

Novi kino trailer filma „Nebesa“ ekskluzivno možete pogledati OVDJE.