OTVOREN POZIV ZA PRIJAVE ZA BALTIC EVENT KOPRODUKCIJSKI MARKET 2021. GODINE

Primarno područje tržišta Baltic Event čine Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Mađarska, Island, Latvija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Norveška, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Rusija i Ukrajina. ali dobrodošli su projekti iz drugih država, ukoliko imaju vezu sa gore spomenutom regijom i žele uspostaviti prirodnu koprodukciju. Kako je Ujedinjeno Kraljevstvo zemlja u fokusu, dobrodošli su i projekti iz Velike Britanije.

Tržište koprodukcije Baltic-a takođe nastoji da pomogne u finansiranju i distribuciji filmova iz regiona, promovira lokalne profesionalce, filmske mogućnosti i pružaoce usluga, podiže konkurentnost i olakšava umrežavanje između regiona i zapadne Evrope. Baltic Event stavlja poseban naglasak na stvaranje mosta između Istočne Evrope i Zapada, za koji je geografski položaj Talina idealno mjesto. Za predstavnike projekata nudi se obuka o temama kao što su marketing i distribucija u međunarodnom okruženju, mogućnosti više platformi i alternativne metode finansiranja.

 

Ove godine Baltic Event odabire do 12 projekata igranog filma u razvoju za sekciju koprodukcijskog marketa. Pored toga, Baltic Event Co-Production Market ima novo partnerstvo sa Film London Market Market Financing Market (PFM), koje se održava on line 12. i 13. oktobra ove godine. Zbog suradnje jedan projekt odabran na Baltic Event imat će priliku sudjelovati u PFM prije dolaska u Talin. Odabir projekta izvršit će se u suradnji s odgovornima PFM.

Kriteriji prihvatljivosti:

  • Dugometražni igrani film s potencijalom za međunarodnu distribuciju;
  • Projekt pogodan za međunarodnu koprodukciju i traženje koproducenata;
  • Već prisutan dio finansijske podrške;
  • Projekti s transmedijskim / multiplatformnim / interaktivnim potencijalom razmatraju se za poseban program u izdanju BE2021;
  • Projekti iz Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Sjeverne Makedonije, Gruzije, Mađarske, Islanda, Letonije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Norveške, Poljske, Rumunije, Srbije, Prihvaćene su Slovačka, Slovenija, Švedska, Rusija i Ukrajina i Focus zemlje Velike Britanije. Projekti iz drugih zemalja bit će uzeti u obzir za tržište koprodukcije ako traže koprodukciju sa jednog od gore navedenih zemalja.

Posebni uvjeti:

  • Jednom odabrano, učešće uključuje naknadu za akreditaciju od 75 eura po osobi;
  • Jednom izabran, proizvođač / zastupnik mora biti prisutan na marketu;
  • Službeni jezik marketa je engleski;
  • Ako projekt bude prihvaćen na koprodukcijskom marketu Baltic Event, isti mora biti spomenut u odjavnoj špici filma,
  • Projekti predstavljeni na BE koprodukcijskom marketu se pozivaju, da nakon što se završeni, za prijavu na međunarodni takimčarski program na Talinn Black Nights Film Festival i imat će poseban prioritet tokom postupka odabira.

Podnošenjem prijave podnosilac prijave pristaje na sve uslove navedene u Pravilniku.

Krajnji rok za prijavu projekta je 15. septembar 2021. godine.

PROČITAJTE PRAVILA I PROPISE

SVOJ PROJEKT PRIJAVITE OVDJE